Verkeer
Weer
Zoek

Niet één Afrika Festival dit jaar, maar vele kleintjes

Het Afrika Festival kon vorig jaar niet doorgaan, maar de organisatie had goede hoop dat er dit jaar wel weer iets mogelijk zou zijn. Dat laatste klopt, maar het is erg minimaal. Of moet je juist zeggen: we krijgen dit jaar heel veel kleine festivalletjes? Het is maar hoe je het bekijkt. PR-man Jurre Nijhuis vertelde er maandag 10 mei over bij 1Twente Vandaag.

Volle camping

Dat laatste is een manier om slecht nieuws tóch op een positieve manier te brengen, weet Nijhuis: “Het Afrika Festival is al jaren in het eerste volle weekend van juli. Toen het vorig jaar werd afgeblazen vanwege corona stond de camping in Hertme wel vol. Veel mensen hadden natuurlijk al tijdig geboekt en ach, het is geen straf om in Hertme op een camping te staan. Veel van die mensen hielden dat weekend toch hun eigen kleine festival.”

Pop-up Festival Box

Nu de organisatie ook dit jaar geen groot festival kan houden, heeft het festivalbestuur besloten de Afrika-fans tegemoet te komen met een Pop-up Festival Box. Nijhuis: “Daarin zitten onder meer slingers, ballonnen en drinkbekers én via onze site (afrikafestivalhertme.nl) kan je dat weekend de highlights van eerdere edities gratis terugzien. Verder delen we via social media recepten van Afrikaanse gerechten en cocktails en we hebben restaurants in de omgeving gevraagd dat weekend Afrikaanse lekkernijen op de kaart te zetten. Allemaal om maar zoveel mogelijk van de bijpassende sfeer op te kunnen snuiven.”

icon_main_info_white_glyph

Randstad

Normaliter trekt het Afrika Festival bezoekers uit de wijde regio, maar vooral ook uit de grote steden in de randstad. Nijhuis: “Het zijn vaak mensen die door hun eigen afkomst of die van hun partner iets met het continent hebben.” Op het festival treden voornamelijk artiesten op die uit Afrika komen of waarvan de roots daar liggen. Door corona is het voor hen nu nog onmogelijk om naar Europa te reizen en de vraag is of dat begin juli wel weer kan.

‘Ik was er ooit als kind’

Omdat het erg onzeker is of er begin juli alweer zoiets als een festival gehouden kan worden, heeft het bestuur de knoop nu doorgehakt: er komt óók deze zomer geen regulier Afrika Festival. Nijhuis: “Kaarten van vorig jaar blijven gewoon geldig voor de editie van 2022. Dus daarover hoeven mensen zich geen zorgen te maken.” Voor hemzelf zal het dan zijn eerste editie als volwassene worden: “Als kind ben ik er wel eens geweest met de klas, maar daarna nooit weer. Ik zit sinds een kleine twee jaar in het bestuur, maar heb nu al twee edities georganiseerd die geen doorgang konden vinden.” Lachend: “Als je mij dus vraagt hoe de sfeer op het festival is, kan ik dat niet uit eerste hand vertellen.”

Afrika festival wieffer romy
Op het festival treden voornamelijk artiesten op die uit Afrika komen of waarvan de roots daar liggen.
Beeld: Romy Wieffer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.