Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

De IJsberen van Tuindorp hebben het water weer gevonden

Hengelo heeft sinds enkele jaren beren op de markt. Maar beren vind je ook in Tuindorp – IJsberen, welteverstaan. Die zwemmen daar al sinds 1940 in het gelijknamige openluchtbad. Ongeacht de temperaturen. Zaterdag ging het bad weer open en kon het weer. Annie Doornbos, voorzitter van het Tuindorpbad en een echte IJsbeer, trok zaterdag de eerste baantjes en was zondag en maandag ook in het bad te vinden.

'Dwangarbeid'

Het mag dan al mei zijn, maar echt voorjaar kun je het niet noemen. Afgelopen weekend leek het wel herfst. Toch weerhield het de IJsberen er niet van om voor het eerst dit jaar weer een duik te nemen in het Tuindorpbad. Met een watertemperatuur van 14 graden was het verre van comfortabel. Toch nemen de fanatieke zwemmers óók onder deze omstandigheden een duik.

Annie Doornbos lacht: "Het lijkt wel dwangarbeid, hè? Je moet toch iedere dag weer dat water in. Weer of geen weer. En dat doe ik: ik ga elke dag even zwemmen." De IJsberen bestaan uit een groep van zo'n veertig mannen en vrouwen. "Het is behalve sportief ook een heel sociaal gebeuren. Voor veel ouderen is het contact heel belangrijk", weet Doornbos.

icon_main_info_white_glyph

Immaterieel Erfgoed

De Hengelose IJsberen behoren tot het immaterieel erfgoed. Ze staan op deze Unesco-lijst. Onder immaterieel erfgoed worden verstaan cultuuruitingen, die door gemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dat laatste gaat beslist op voor deze diehards; de eerste IJsberen doken in Tuindorp 't Lansink op in 1940. Toen ontstond er een vaste groep dames, die er elke ochtend van medio mei tot medio september en bij elk weertype, baantjes zwom. Later sloten zich ook heren aan.

Zwemseizoen

Het zwemseizoen start half mei en eindigt half september. Het bad is iedere dag geopend van tien uur tot half 12. Bij temperaturen boven de 17 graden Celsius gaat het zwembad ook in de middag open.

Ijsberen tuindorp RTV Oost Jaap Even
De IJsberen zijn al sinds 1940 te vinden in het Tuindorpbad.
Beeld: Archieffoto Jaap Even / RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.