Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Boekelo

Zul je zien: kan het restaurant weer open, is er geen kok!

Restaurants en eetcafés in Overijssel staan te springen om koks. Morgen mag de horeca weer bijna helemaal open, maar dat wordt lastig als je geen kok hebt. Ook vacatures voor obers of afwashulpen worden maar lastig ingevuld. Ike Westra, eigenaresse van eetcafé de Buren in Boekelo, ondervindt het aan den lijve: ze zoekt twee nieuwe koks, maar krijgt tot nu toe amper reactie. Door Mirjam Haven

"Het lijkt wel of heel Horeca Nederland een nieuwe kok zoekt." Westra scrollt door haar social media en struikelt bijna over de vacatures. Van serveerster tot sous-chef, alles is er te vinden. "Wij willen eigenlijk 7 dagen per week open, om een beetje de schade in te halen na corona. Maar als we geen extra koks kunnen vinden, moeten we twee dagen dicht, echt heel zuur."

Banen voor het uitkiezen

De Koninklijke Horeca Nederland erkent het probleem. "Het wordt steeds lastiger om mensen te vinden. KHN signaleert dat er vanuit het hele land een toenemende vraag is naar nieuwe medewerkers," aldus een woordvoerder. Ook in Twente heeft de kok de banen voor het uitkiezen. Ike probeert nieuwe koks te trekken door zich te onderscheiden. "Dan benadruk ik vooral dat we alles zelf maken, van taarten tot sauzen. Geen pakjes en zakjes hier."

Toch valt het aantal vacatures nu nog mee, aldus KHN. "Voor de coronacrisis kende de horecabranche al een tekort van 40.000 mensen." De echte problemen lijken volgens de KHN pas over een tijdje te ontstaan. "Veel mensen zijn uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug." En als de horeca dan helemaal weer open is, gaat de vraag pas echt stijgen, is de redenatie. Veel ondernemers maken zich zorgen, aldus KHN.

“Veel mensen zijn uitgestroomd naar andere sectoren, die krijg je niet zo snel meer terug.”

Andere strategie

Binnenkort start de KNH dan ook met een campagne die het werken in de horeca én het volgen van een horeca-opleiding promoot. Ike Westra heeft voor nu een andere strategie: "Ik wil er niet aan denken om dicht te gaan. Dus ik hoop, bid en brand kaarsjes dat mensen zich snel gaan aanmelden."

Foto en video: RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.