Verkeer
Weer
Zoek

PvdA wil extra geld voor sporthal in Boekelo

Multi Functionele Accommodatie
De multifunctionele accommodatie De Zweede moet worden uitgebreid met een sporthal
Beeld: bct architecten

De Enschedese PvdA-fractie wil zo snel mogelijk aanvullend budget voor de bouw van 'de Zweede’, de multifunctionele accommodatie bij de voetbalvelden in Boekel. De plannen, de vergunningen en de financiering waren rond, maar door bezwaarprocedures loopt het project forse vertraging op. Stijgende bouwkosten dreigen nu essentiële onderdelen van het project onmogelijk te maken.

De Stichting Multifunctionele Accommodatie, verantwoordelijk voor de realisatie, heeft middels inzamelingsacties onder de bevolking en fondsen ruim 1,8 miljoen opgehaald voor de bouw van de sporthal. De gemeente Enschede legde daar bijna 7 ton bij. In augustus vorig jaar werd de benodigde omgevingsvergunning verleend. Kort daarna werd een laatste bezwaar ingediend, dat nog altijd loopt.

Eerdere vertragingen hebben de stichting al genoopt onderdelen van het plan, zoals een lift, te schrappen. Inmiddels is weliswaar begonnen met de bouw, maar het is de vraag in hoeverre er straks nog voldoende geld in kas is voor voorzieningen die voor exploitatie en gebruik eigenlijk noodzakelijk zijn.

Tekort door uitstel

Een beslissing op dat bezwaar wordt weliswaar op korte termijn verwacht, maar daarmee wordt de wettelijke termijn ruimschoots overtreden. Er dreigt nu een tekort te ontstaan van ruim anderhalve ton. Daardoor moet de stichting essentiële onderdelen van het oorspronkelijke plan - zonnepanelen om te voorzien in de elektriciteitsbehoefte van het hele complex, een tribune, een evenementenvloer en voorzieningen voor bewegingsonderwijs - gaan schrappen. Door uitloop van de bewaarprocedure dreigt het tekort nog eens 45.000 euro groter te worden.

Opnieuw onderhandelen

Belangrijkste oorzaak voor die oplopende kosten zijn prijsstijgingen - tussen tien en twintig procent - voor bouwmaterialen. Afspraken met bouwers moeten opnieuw worden gemaakt en dat betekent nieuwe onderhandelingen. Bijkomend probleem is dat de uiteindelijke oplevering van De Zweede nu veel langer dreigt te gaan duren. Als pas na de bouwvak wordt gestart, kan er niet eerder dan begin 2022 worden opgeleverd.

Mfa 14 6 18 Pagina 3 Afbeelding 0002 495x400
Impressie van de nieuw te bouwen sporthal van De Zweede
Beeld: bct architecten

Boekelo, Usselo, Twekkelo, Helmerhoek en Stadsveld

De PvdA wil dat nu alles op alles wordt gezet om ervoor te zorgen dat het plan in zijn volledigheid van start kan. De bijna vijftig jaar oude gymzaal in het dorp voldoet allang niet meer. ‘De huidige omstandigheden in de oude sportaccomodaties voor de scholen zijn niet meer acceptabel’, schrijft de PvdA. De fractie roept de gemeente op om een extra bijdrage te doen.

De sporthal en de bestaande accommodatie zijn bedoeld voor inwoners van Boekelo, Usselo en Twekkelo, maar ook voor die van de Helmerhoek en Stadsveld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.