Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bornsche Maten wil óók worden bijgepraat over Hengelose windmolens

Windmolens twickel impressie
Still uit een animatievideo (zie onder) die in opdracht van Twickel is gemaakt, waarin de effecten van de windmolens op de omgeving goed zijn te zien.
Beeld: Twickel

Op verzoek van de wijkraad van de Bornsche Maten voegt de gemeente Hengelo een extra halte toe aan de Karavaan van de Nieuwe Energie. Op maandagavond 5 juli van 17.30 tot 20.30 uur staat de karavaan in de Bornsche Maten op de parkeerplaats van De Veste.

Zoekgebieden

Het Hengelose college van B&W heeft energiegebieden aangewezen waar op grotere schaal zonne- en windenergie opgewekt kan worden. Het college wil nu graag weten wat Hengeloërs, maar ook de inwoners van buurgemeenten zoals Borne en Hof van Twente, van de plannen vinden. Daarom organiseert de gemeente een aantal bijeenkomsten.

Karavaan

De Karavaan van de Nieuwe Energie is op zeven verschillende locaties in Hengelo en omgeving te vinden. Belangstellenden kunnen daar in gesprek gaan over duurzame energie, vragen stellen en hun mening geven. Ook kunnen belangstellenden hier via speciale software zien hoe het eruit kan komen te zien als er windmolens in hun omgeving staan. Ze kunnen schuiven met de windmolens qua hoogte en locatie en bekijken hoeveel er te zien is vanuit hun eigen omgeving.

icon_main_info_white_glyph

Zoeklocaties

De gemeente wil naast zonne-energie op daken, parkeerplaatsen en gevels ook wind- en zonne-energie opwekken in gebieden waar dit past en op grote schaal kan. Hengelo moet in 2030 100 GWh opwekken. Er zijn vijf zoeklocaties voor windenergie, plekken dus waar windturbines geplaatst zouden kunnen worden. Vier ervan liggen in Hengelo-Noord en daarvan kunnen inwoners van Bornsche Maten 'meegenieten'. Daarom is de gemeente vrijdag gestart met de Karavaan van de Nieuwe Energie in de wijk Wensink-Zuid in Borne.

Komende bijeenkomsten

De Karavaan heeft al in de Woolder Es en Wensink-Zuid (Borne) gestaan. Woensdag 30 juni is de karavaan van 10 tot 12 uur te vinden op het Hengelose Marktplein, van 16.00 tot 20.00 uur in Beckum, voor de kerk. Na de sessie op 5 juli in Bornsche Maten volgen nog bijeenkomsten op dinsdag 6 juli van 16 tot 20 uur in Dalmeden/Slangenbeek (parkeerplaats voor het winkelcentrum) en donderdag 8 juli van 16 tot 20 uur voor het Kulturhus in de Hasseler Es. Iedereen kan zich opgeven via www.hengelo.nl/nieuwe-energie/Praat-mee (opgeven in verband met de 1,5 meter coronamaatregelen)

Digitale bijeenkomsten

Onderzoeksbureau Bosch & van Rijn heeft vorige week in digitale bijeenkomsten via het YouTube kanaal van de gemeente uitleg gegeven over het onderzoek om duurzame energie op te wekken in Hengelo en over de voorkeursvolgorde. Ook hebben medewerkers van de gemeente meer verteld over het vervolg. Belangstellenden hebben verder kunnen bekijken hoe het eruit kan zien als er windturbines en zonnevelden in het landschap geplaatst gaan worden. De bijeenkomsten zijn terug te kijken op www.hengelo.nl/nieuwe-energie.

In een animatievideo die in opdracht van Twickel is gemaakt zijn de effecten van de windmolens op de omgeving te zien:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.