Verkeer
Stuur appje
Zoek

Is Hengelo echt veilig of zijn mensen bang om aangifte te doen?

Burgemeester Sander Schelberg wil de Hengeloërs hun gevoel van veiligheid teruggeven, vertelde hij dinsdag bij 1Twente Vandaag: “Hengelo scoort steeds beter als het gaat om criminaliteitscijfers, maar de inwoners voelen zich nog altijd onveilig in hun eigen woonomgeving.” Onafhankelijk raadslid Leo Janssen vindt dat Schelberg de inwoners zand in de ogen strooit: “Er wordt in Hengelo volop drugs gedeald in woonwijken en het illegale gokcircuit is groot, maar niemand durft daar iets over te zeggen.”

Drugsoverlast bij basisschool

Janssen geeft een voorbeeld: “Vorig jaar zomer werd er nogal wat drugsoverlast ervaren rond basisschool De Akker in Groot-Driene, maar niemand durfde daar zijn vingers aan te branden.” De redactie van 1Twente kan het beamen; de omroep wilde ter plekke met bewoners in gesprek, maar niemand durfde voor de camera zijn verhaal te doen. Janssen vervolgt: “En wat te denken van illegaal gokken? Er zijn mensen, ook binnen de gemeente, die weten dat het ook in Hengelo gebeurt, maar ze durven het niet te melden.”

Vorige week presenteerde Schelberg een ambitieus plan ten aanzien van de leefbaarheid in de wijken. Hij vertelde toen: "De komende 2 à 3 jaar moet het gevoel van onveiligheid met 20% gedaald zijn en we gaan ons nu buigen over manieren hoe we dat kunnen bewerkstelligen."

SCHELBERGVR
Lees ook
Schelberg: ‘Hengelo is steeds veiliger, maar het gevoel zegt iets anders’

Werkelijkheid

Een kleine week later zit Schelberg aan tafel bij 1Twente Vandaag. Op de vraag van interviewer Niels Veurink aan Sander Schelberg of de gunstige criminaliteitscijfers de werkelijkheid wel representeren of dat mensen ‘aangiftemoe’ zijn, danwel bang zijn voor represailles van criminelen antwoordt de burgemeester: “Wat dat laatste betreft: ik heb geen aanleiding te denken dat dat erg speelt. Als dat zo is, dan zou dat gefundeerd moeten worden.”

AD-Misdaadmeter

Dat Hengelo relatief gezien een veilige stad is, is overigens een feit. Als 36e stad van Nederland qua inwonertal staat het op plek 89 wat betreft onveiligheid in de jaarlijkse AD-Misdaadmeter. Schelberg: “Dat is een formidabel lage notering, waarmee ik heel blij ben. Ik weet niet of het te ambitieus is, maar ik zou zelfs graag uit de top 100 willen.”

Leo Janssen is ondanks zijn felle kritiek op de portefeuillehouder veiligheid wel blij dat Schelberg nu met dit plan van aanpak komt: “Ik juich elk initiatief op dit gebied toe, zolang Schelberg maar niet met kletsverhalen komt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.