Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wim Morskieft bondscoach af door ledenkrimp touwtrekvereniging Oele

Wim morskieft oele 2
Wim Morskieft (links) was tot vorig jaar bondscoach in de gewichtsklasse tot 560 kilogram,
Beeld: Eddy van Raamsdonk

Wim Morskieft uit Oele was twee jaar geleden nog bondscoach touwtrekken, maar is nu al blij als hij bij Touwtrekvereniging Oele een competitief team op de been kan brengen. Het touwtrekken heeft fors te lijden gehad onder de coronacrisis, weet Morskieft, en niet alleen in Oele: “De nationale bond is het afgelopen jaar 120 van de 900 leden kwijtgeraakt.” Hij kan het weten: Morskieft is namelijk penningmeester bij de bond.

Melkmachinemonteur

In het dagelijks leven is de Oelenaar melkmachinemonteur. Daar kon hij het afgelopen jaar al z’n ziel en zaligheid in stoppen. Vanwege corona werd er niet of nauwelijks getraind in teamverband en wedstrijd waren er al helemaal niet; op 25 juli aanstaande is er de eerste wedstrijd in tijden.

Morskieft was tot vorig jaar bondscoach in de gewichtsklasse tot 560 kilogram, maar is nu bondscoach-af. Is-ie ontslagen? “Haha, nee. Meestal levert de club met de beste selectie in die bepaalde klasse ook de bondscoach. Die neemt dan het gros van zijn atleten mee en vult dat aan met de beste touwtrekkers van andere verenigingen. Waar TTV Oele er in voorgaande jaren 8 à 9 kon leveren, zijn er dat dit jaar hooguit 2 of 3.”

““Mathijs Harink was onze aanjager. Zijn overlijden heeft er fors in gehakt bij de club en iedereen in Oele.””

Prijzen

Jaren achtereen deden Morskieft en z’n team, maar ook andere teams van TTV Oele, mee om de prijzen, maar afgelopen jaar is de klad er in gekomen: "Ik denk dat er door de coronapauze zo'n tien personen nu niet meer aan het touw komen. De jeugd wordt ouder en krijgt andere interesses. We gaan wel weer werven, maar dat wordt niet voor begin 2022. Direct na de winter, da's gebruikelijk bij een zomersport en dan is er ook meer duidelijkheid qua corona hopelijk."

Waar de ledenterugloop bij touwtrekverenigingen een landelijk probleem is, heeft het in het Hengelose buurtschap ook te maken met het plotselinge overlijden van Mathijs Harink eerder dit jaar op 33-jarige leeftijd. Morskieft: “Mathijs was onze aanjager. Zijn overlijden heeft er fors in gehakt bij de club en iedereen in Oele.”

World Games

Toch hoopt Morskieft dat enkele van de Oeler mannen en vrouwen er deze nazomer weer staan, als de tickets voor het WK verdeeld worden. Wie daar goed is, maakt volgend jaar kans met Oranje mee te mogen naar de World Games in de Verenigde Staten, hét toernooi voor niet-Olympische sporten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.