Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose boa's nemen geen politietaken over tijdens evenementen

72892 Lambertuskermis Hengelo 23074
Volgens het college is er nog geen sprake van Hengelose evenementen die niet door kunnen gaan in verband met onderbezetting van de politie.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo gaat haar toezichthouders niet inzetten voor politietaken tijdens evenementen in de stad. Dat antwoordt het college op raadsvragen van VVD-fractievoorzitter Onno Fiechter. De VVD stelde de raadsvragen naar aanleiding van het bericht dat de politie niet genoeg personeel heeft om alle evenementen te handhaven. Hierdoor is het volgens de politiebond niet te voorkomen dat sommige evenementen niet door kunnen gaan.

Capaciteitsproblemen

De politie kampt al jaren met een capaciteitsprobleem. Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) waarschuwde eind mei dat de rek er uit is bij de politie. Volgens de vakbond zijn er niet genoeg agenten om alle evenementen door te laten gaan. Volgens het college speelt dit in Hengelo nog niet en zijn er nog geen evenementen afgelast wegens onderbezetting van de politie.

'Werkzaamheden passen niet bij toezichthouders'

De VVD vroeg zich af of de gemeentelijke toezichthouders en particuliere beveiligers ingezet konden worden om politietaken over te nemen tijdens evenementen. Het college ziet hier geen heil in: "Ten eerste gaat het om politietaken die niet horen bij de werkzaamheden van een gemeentelijk toezichthouder. Daarnaast zijn de gemeentelijke toezichthouders tijdens evenementen belast met andere taken zoals toezicht op de regels uit de APV en de voorwaarden in de evenementenvergunning", aldus het college.

Ook particuliere beveiligers kunnen en mogen deze taken niet overnemen. "Tijdens grotere evenementen zijn weliswaar altijd beveiligers aanwezig, maar die werken voor de organisatie van het evenement en treden waar nodig op bij beginnende calamiteiten of kleinere incidenten."

icon_main_info_white_glyph

Wat is een gemeentelijke toezichthouder?

Een gemeentelijke toezichthouder is een buitengewone opsporingsambtenaar (boa). Dit betekent dat zij bijvoorbeeld boetes mogen uitschrijven en mensen mogen aanhouden. De gemeentelijke toezichthouders handhaven de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en andere verordeningen die een gemeente heeft opgesteld. Niet alle boa's zijn gemeentelijke toezichthouders, want ook jachtopzichters, boswachters en conducteurs zijn boa's.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.