Verkeer
Stuur appje
Zoek

Industrieel verleden komt tot leven met moderne technieken

Hazemeijer erfgoed smartphone
Met een smartphone in de hand ontvouwt zich voor iedere geïnteresseerde het verhaal van deze bijzondere plek.
Beeld: Routenetwerken Twente

In Hengelo weet iedereen waar de fabriek van Hazemeijer gevestigd was en dat er op die plek nu allerlei andere mooie dingen gebeuren. Maar wat maakte Hazemeijer precies en weten ze in Hengelo wel dat het bedrijf een wereldspeler was op het gebied van producten voor opwekking, distributie en gebruik van elektrische energie? Vanaf nu wel. Dankzij de modernste technieken.

Smartphone

Met een smartphone in de hand ontvouwt zich voor iedere geïnteresseerde het verhaal van die bijzondere plek en nog zeven andere bijzondere plekken in Twente met een spraakmakend industrieel verleden. De luisterverhalen en de informatiepanelen zijn tot stand gekomen vanuit het project Euregionetwerk Industriecultuur.

Acht locaties

De informatiepanelen met QR-code zijn geplaatst bij Techniekmuseum Oyfo in Hengelo, de Museumfabriek in Enschede, Het Wevershuisje in Almelo, Museum Bussemakershuis in Borne, Zoutmuseum in Delden, Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, de Pelmolen in Rijssen en Museum Vriezenveen in Vriezenveen.

Fiks informatiepaneel

Bij iedere locatie staat een fiks informatiepaneel met daarop een verhaal over de geschiedenis van de industrie ter plekke. Op het paneel staat naast de QR-code ook een toeristische kaart van de directe omgeving. Op die kaart is een fiets- of wandelroute ingetekend waarmee de bezoeker nog meer geschiedenis in de directe omgeving kan opsnuiven. De panelen maken onderdeel uit van het Routenetwerk Twente, waarvan je de borden op honderden plekken in Twente tegenkomt.

icon_main_info_white_glyph

EUREGIO

In dit project werken verschillende organisaties vanuit Twente, Achterhoek en aangrenzend Duitsland samen. De EUREGIO heeft de uitvoering financieel mogelijk gemaakt. In Twente is de coördinatie verzorgd vanuit onder meer Routenetwerken Twente en Twente Marketing. De acht musea hebben ieder hun medewerking verleend aan de totstandkoming van alle producties.

Ook panelen in Duitsland en Gelderland

Ook over de grens in Gelderland en Duitsland zijn dergelijke panelen bij industrieel erfgoed te vinden. De in historie geïnteresseerde bezoeker kan zich deze zomer per fiets, wandelend of per auto op tientallen plekken verdiepen in de rijke industriegeschiedenis van de wijde regio. Je kunt ook vanuit de luie stoel kennisnemen van al dit moois via www.visittwente.nl en de verhalen daar beluisteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.