Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunstenares Corrie Leushuis sleept na-apers voor de rechter

Leushuis
Het achterste kunstwerk is van Corrie Leushuis, het voorste is een imitatie.
Beeld: Omroep Flevoland

Corrie Leushuis wil dat hobbywinkel Painting by Gene uit Almere per direct stopt met de verkoop van imitaties van haar werken. Daarmee pleegt de hobbywinkel namelijk een grove inbreuk op haar auteursrechten, meent de Hengelose kunstenares, en dat kost haar handenvol geld. Donderdag stonden de twee partijen tegenover elkaar in de rechtbank.

'Vrolijke schilderijen'

Tegen de rechter zei Leushuis erg verdrietig en boos te zijn over de kwestie, die al een tijdje loopt. Haar 'vrolijke schilderijen' zijn bekend bij een breed publiek en vormen voor haar een fijne bron van inkomsten. "Blijkbaar willen ook anderen daarvan een graantje van meepikken", aldus haar advocaat. Hij zegt tegen Omroep Flevoland heel druk te zijn met het sturen van aanmaningen naar bedrijven die plagiaat plegen. "Er zijn 27 aanmaningen verstuurd, drie daarvan zijn een rechtszaak geworden."

'Dezelfde plaatjes'

Een daarvan is dus Painting by Gene. De eigenaar wil niets weten van een verbod op de painting by numbers- en diamond painting-schilderijen, die hij online aanbiedt. Ook al lijken ze verdacht veel op die van Leushuis en haakt hij daarbij ook echt aan op de naam 'vrolijk', die zij haar werken geeft. "Het zijn gewoon dezelfde plaatjes, dat is wel duidelijk", zei de rechter er ter zitting over.

Lees verder onder afbeelding.

Leushuis koeien
Links het originele werk van Leushuis, rechts het werk dat de Almeerse winkel verkoopt
Beeld: Omroep Flevoland

'Lachwekkend'

Volgens de advocaat van Leushuis heeft de eigenaar van Painting by Gene gezegd dat de schadeclaim 'lachwekkend' was. Hij peinst er ook niet over om een verklaring te ondertekenen waarin hij belooft geen werken meer van de Hengelose kunstenares te kopiëren. Wel haalde hij tijdelijk al deze werken offline, net als zijn website. Maar volgens de kunstenares biedt hij ze via Facebook en andere online kanalen nu toch weer aan. En dat moet volgens haar stoppen.

“'Het zijn gewoon dezelfde plaatjes, dat is wel duidelijk'”

'Sommigen deden het niet bewust'

Niet iedereen van de vermeende plagiaatplegers reageerde op deze manier. Het merendeel liet het niet op een rechtszaak aankomen. "Sommigen deden het niet bewust. Die wisten helemaal niet dat daar auteursrechten op zitten of dat ze een licentie nodig hadden en compenseerden dat met excuses en een kleine vergoeding."

De rechter beslist over twee weken onder meer of er een verbod moet komen, een eventueel voorschot op een schadevergoeding en een mogelijke dwangsom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.