Verkeer
Stuur appje
Zoek

Dode watervogels Kristalbad inderdaad bezweken aan botulisme

Botulisme in Kristalbad Hengelo Foto RTV Oost Michel Korndorffer
De in het Kristalbad aangetroffen dode vogels blijken inderdaad aan botulisme te zijn overleden.
Beeld: Michel Korndorffer / RTV Oost

De driehonderd watervogels die eind juli dood werden gevonden in retentiegebied Kristalbad tussen Enschede en Hengelo zijn bezweken aan botulisme. Daarmee wordt een eerder vermoeden van medewerkers van Waterschap Vechtstromen bevestigd.

'Pas op met honden'

Het gaat om een vorm van botulisme die niet gevaarlijk is voor mensen, maar het waterschap raadt hondenbezitters aan om hun huisdier voorlopig uit de buurt van water in het gebied te houden. Pas als er langere tijd geen dode watervogels meer zijn gevonden, vervalt dit advies.

Dode watervogels uit het Kristalbad gehaald Foto RTV Oost Michel Korndorffer
Lees ook
Waarom tientallen dode vogels in Kristalbad snel geruimd moeten worden: "Naar om te zien"

Laboratorium

Het waterschap stuurde eind juli dode watervogels uit het Kristalbad naar een laboratorium. Daar kon echter geen botulisme of een andere giftige stof worden vastgesteld, hoewel de ziekteverschijnselen van de dode dieren wel op botulisme wezen. Recent is nieuw bloedonderzoek gedaan op dode eenden die in de buurt van het Kristalbad werden gevonden. In een van die monsters zat wel botulisme type C.

Dodelijk in piepkleine hoeveelheden

Het gif dat botulisme veroorzaakt kan al in piepkleine hoeveelheden dodelijk zijn en is daarom niet altijd terug te vinden bij onderzoek, verklaart het waterschap. Maar nu de onderzochte eenden inderdaad botulisme hadden, is het zeer waarschijnlijk dat alle andere watervogels daar ook aan zijn bezweken.

Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die op de waterbodem leven. Als het water opwarmt, scheiden de bacteriën een giftige stof af die tot verlammingen bij waterdieren kan leiden. De ziekte verspreidt zich snel.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.