Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose schooljeugd verdiept zich in opvolging Angela Merkel

Over iets meer dan een week mogen ruim zestig miljoen Duitsers hun stem uitbrengen tijdens de Bondsdagverkiezingen. Na zondag 26 september wordt duidelijk wie Angela Merkel na 16 jaar opvolgt als bondskanselier. De uitslag van die verkiezingen is van groot belang voor Nederland. Hoe dat zit vertellen Trixie Hölsgens en haar collega’s van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) volgende week op tien scholen in Nederland. Te beginnen maandagmiddag op het Carmel Lyceum in Hengelo.

Wahlwagen

“Met dit project willen wij niet alleen de kennis over het hedendaagse Duitsland vergroten, maar ook het politieke bewustzijn van de leerling stimuleren”, zegt Trixie Hölsgens. Met een elektrisch Volkswagenbusje, de ‘Wahlwagen’, rijden zij en haar collega’s tussen 20 en 24 september langs scholen in het hele land. Net als vier jaar geleden. Hölsgens: “De Wahlwagen was destijds snel volgeboekt. Dat laat zien dat scholen vinden dat deze verkiezingen relevant zijn voor Nederlandse jongeren. En daarin hebben ze gelijk: Duitsland is niet alleen ons buurland, maar ook de grootste handelspartner van Nederland en een belangrijke politieke bondgenoot.”

Artikel gaat verder onder de foto

Wahlwagen dia
Met een elektrisch Volkswagenbusje, de ‘Wahlwagen’, rijden Trixie Hölsgens en haar collega’s volgende week langs scholen in het hele land.
Beeld: Goboony

Posters ontwerpen

De scholieren krijgen van Trixie en haar collega’s een introductie over de verkiezingen en ontwerpen vervolgens verkiezingsposters. Vragen die tijdens de gastles aan bod komen zijn onder meer: Wie zal Merkel opvolgen? Welke politieke partijen zijn er in Duitsland? Hoe kun je die vergelijken met onze Nederlandse partijen? Welke thema’s bepalen de verkiezingen op 26 september? En welk partijprogramma spreekt de leerlingen het meest aan? Aan het einde van elke anderhalf uur durende les mogen de leerlingen zelf hun stem uitbrengen in de Wahlwagen. De uitslagen worden achteraf online bekend gemaakt.

Meer weten over dit onderwerp? Kijk op https://duitslandinstituut.nl/wahlwagen-2021

icon_main_info_white_glyph

Duitsland Instituut Amsterdam

Het Duitsland Instituut Amsterdam is het kenniscentrum over Duitsland. Het opereert op het raakvlak van onderwijs, wetenschap en maatschappij en initieert en stimuleert Nederlands-Duitse netwerken en uitwisselingen.

Trixie holsgens DIA
Trixie Hölsgens (foto): “De Wahlwagen was destijds snel volgeboekt. Dat laat zien dat scholen vinden dat deze verkiezingen relevant zijn voor Nederlandse jongeren."
Beeld: Goboony
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.