Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vijfde Mars tegen ouderverstoting: ‘We vechten voor de kinderen’

Patrick Damhuis
Patrick Damhuis bij het begin van de 'Mars tegen ouderverstoting' in 2020
Beeld: Ernst Bergboer

Patrick Damhuis maakt zich al jaren hard voor het lot van vaders en moeders die hun kinderen niet meer mogen zien. Morgen loopt hij, met lotgenoten, voor de vijfde keer vanaf zijn woonplaats Enschede naar Den Haag, waar de Raad voor de Kinderbescherming zetelt.

Damhuis is ervaringsdeskundige. Na een scheiding in 2014 en een faillissement als gevolg van gerechtelijke kosten voor procedures, rommelt het voor wat betreft de omgang met zijn dochters. Hijzelf is kind van gescheiden ouders en had van zijn achtste tot zijn vijfentwintigste geen contact met zijn vader omdat zijn moeder dat niet wilde. “Ik weet wat dat met mij heeft gedaan.”

Meelopers

De Enschedeër begint morgenochtend aan zijn wandeltocht naar Den Haag. Volgende week woensdag eindigt de mars in Den Haag. Onderweg worden pleisterplaatsen aangedaan, waar ’s avonds lezingen plaatsvinden.

Vier lopers, Damhuis incluis, leggen de hele tocht af. Onderweg haken sympathisanten en lotgenoten aan voor delen van de route. Damhuis: “De meesten op het laatste stuk, vanaf Zoetermeer. We lopen met een man of dertig Den Haag binnen.”

Vechtscheidingen en kinderen

Jaarlijks overkomt het zo’n zeventigduizend kinderen: hun ouders gaan uit elkaar. Bijna een op de vijf van hen verliest daarna het contact met een van beiden, meestal de vader. Soms is daar een goede reden voor, maar meestal houdt dat verband met ruzie tussen die ouders. De wetgeving is weliswaar geënt op het idee dat de aanwezigheid van beide ouders van belang is voor het kind, maar de praktijk is weerbarstig.

Kritiek op de Raad voor de Kinderbescherming

De uitvoering van die wettelijke regels ligt bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daaronder valt ook advisering over omgangsregelingen, waar kinderen verblijven en wie het ouderlijk gezag krijgt in het geval ouders met elkaar in de clinch liggen. Maar die Raad ligt al jaren onder vuur. Ook Damhuis maakt wonderlijke dingen mee.

“Men snapt wel dat het slecht is, maar dan moet je ook wat doen”

“Sinds januari heb ik op advies van de Raad co-ouderschap voor mijn jongste dochter gekregen. Diezelfde Raad adviseerde een andere rechter voor mijn tweede dochter alle omgang te stoppen en het gezag bij mij weg te halen.” Op de vraag welke motivatie de Raad daarvoor aandroeg, antwoordt Damhuis: “Moet dat dan?” Rechters gaan, volgens de Enschedeër, vaak mee in een advies. Motivering ontbreekt.

‘Alles gaat traag’

Ook als ouders zich niet aan de afgesproken en vastgelegde omgangsregeling houden, is het vrijwel onmogelijk om daar iets tegen te doen, zegt Damhuis. Volgens hem is de aandacht voor dat probleem van ouderverstoting in de afgelopen jaren toegenomen. “Maar alles gaat traag. Men snapt wel dat het slecht is, maar dan moet je ook wat doen.”

466197 Patrick Damhuis
Lees ook
Voor de vierde keer: Patrick Damhuis loopt voor alle verstoten ouders naar Den Haag
Patrick Damhuis Ernst Bergboer
Patrick Damhuis in 1Twente Vandaag
Beeld:

Aandacht in docu’s

Eerder deze maand ging ‘In het belang van het kind’ in première tijdens Film by the Sea in Vlissingen. In deze filmische documentaire neemt een moeder het na een vechtscheiding op tegen jeugdbeschermers, die in haar pogingen om contact met haar kinderen te houden alleen maar een ‘foute’ ouder die zien. In oktober zendt KRO-NCRV de documentaire ‘Gebroken’ uit, waarin onder meer Frénk van de Linden terugblikt op de periode waarin hij als kind zijn moeder uit zijn leven bande.

De wandeltocht van Damhuis is te volgen via de website van Stichting Spons en zijn Facebookpagina.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.