Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo herdenkt en viert vrijheid met kransleggingen en maaltijden

300424 4en5mei stadsfotograaf almelo
Beeld: Stadsfotograaf Almelo

Ieder jaar, op 4 en 5 mei, staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de gemeente Almelo worden er op meerdere plekken herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Op Bevrijdingsdag gaat de vlag uit voor vrijheid en als eerbetoon aan hen die Nederland hebben bevrijd.

Het landelijke jaarthema is ‘Vrijheid vertelt: Opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema wordt er aandacht gevraagd voor littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn.

Sabbat

Voor de Joodse gemeenschap is de zaterdag een sabbat: een religieuze rustdag. Daarom legt locoburgermeester Arjen Maathuis op vrijdagmiddag 3 mei een krans op de Joodse Begraafplaats bij de namenwand met daarop alle namen van meer dan 250 Joodse inwoners van Almelo die tijdens de oorlog zijn omgekomen.

Bloemen

Burgermeester Mirjam van ‘t Veld bezoekt op zaterdag 4 mei de Rooms Katholieke Begraafplaats Almelo en begraafplaats ‘t Groenedael waar ze bloemen bij de graven van oorlogsslachtoffers legt. Bij HOF88 is er een herdenkingsbijeenkomst. Twee leerlingen van het Alma College presenteren hier hun kunstproject over vrijheid en student Isabel de Wijngaert van het ROC van Twente leest haar winnende gedicht ‘Lofzang op de vrijheid’ voor.

Officiële herdenking

Rondom het monument voor gevallenen wordt er om 19.30 uur een officiële dodenherdenking gehouden. Burgemeester Van ‘t Veld houdt een toespraak en de 13-jarige Esmee Euren van OSG Erasmus draagt hier haar winnende gedicht ‘Angst’ voor. Om 20.00 uur is het twee minuten stil en aansluitend leggen vertegenwoordigers van allerlei organisaties kransen bij het monument. Na de herdenking is er een herdenkingsconcert in de Georgius Basiliek waar zangkoren uit Almelo en omgeving verschillende liederen zingen.

Herdenken in Aadorp en Bornerbroek

Wethouder Arjen Maathuis houdt op zaterdag 4 mei een toespraak tijdens de herdenking in Aadorp. Twee leerlingen van basisschool De Tweeklank leggen namens de school een krans en dragen een gedicht voor. In het dorpspark in Bornerbroek woont wethouder Eugène van Mierlo de herdenking bij en is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument in het park en bij de oorlogsgraven op het kerkhof.

Bevrijdingsdag

Bij het Bevrijdingsmonument is er zondag 5 mei om 12.00 uur een officiële ceremonie waar kransen worden gelegd door de burgemeester en Jos Tornij van Stichting in Vrijheid Herdenken. Sarah Hall, dochter van de overleden Canadese militair Clifton Lennard Howard Hall die ondergedoken zat in Almelo tijdens de oorlog, zal hier ook aanwezig zijn.

Vrijheidsmaaltijd

Zoals ieder jaar worden er op meerdere plekken in Nederland Vrijheidsmaaltijden georganiseerd tijdens Bevrijdingsdag. Het initiatief is bedoeld om bijzondere ontmoetingen te creëren aan de eettafel. Bij wijkcentrum De Schelf, Apostolische Genootschap Almelo, de Georgius Basiliek, de Elisakerk en Huize Friso verzorgen jongeren, vrijwilligers en medewerkers van Kleurrijk Koken een uitgebreide maaltijd. Ook krijgt iedere deelnemer een vrijheidsglas om hiermee te proosten op vrijheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.