Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Eenendertig implantaten: de Nederlandse cyborg was in Enschede

Man met een wonderlijke hobby of pionier? Wie Patrick Paumen spreekt, ontkomt niet aan die vraag. Hij heeft tientallen implantaten onder zijn huid aangebracht, waarmee hij magnetische velden waarneemt, deuren opent, lampen bedient, boodschappen afrekent en zijn computer ontgrendelt.

In het Enschedese Tkkrlab gaf Paumen afgelopen zondag een lezing over zijn fascinatie voor onderhuidse gadgets. Daarbij ging het over toepassingsmogelijkheden, maar ook over veiligheid - voor gezondheid en privacy.

Fascinatie en huivering

“Als het ooit zo populair wordt als tatoeages of piercings, dan is het wel handig dat er mensen zijn die er al ervaring mee hebben”, zegt Paumen over zijn ‘cyborg-schap’. Dat cyborg is wat overdreven - het gaat nog wel even duren voordat er wezens rondlopen die werklijk half robot, half mens zijn en Paumen zelf is dat zeker niet.

Toch raakt hij met zijn opmerking aan de kern: zijn experimenten met het eigen lichaam en techniek roepen fascinatie en huivering op.

“Ik vind het belangrijk dat ermee geëxperimenteerd wordt”

Hoe ver ga je met het implanteren - de letterlijke samensmelting van technologie en biologie - en hoe ver willen we gaan? Paumen zelf is er buitengewoon nuchter onder. Gevaar voor je lijf is er niet. De implantaten zijn keurig in materiaal gevat dat 'bio-compatible' is, ontstekingen of afstotingsverschijnselen doen zich niet voor.

Big brother?

Paumen draagt een betaalchip op de rug van zijn hand, onder de huid. Daar staan persoonsgegevens op. Dat roept apocalyptische beelden op van machthebbers die straks misschien massa’s mensen kunnen gaan volgen. Maar daar is, volgens Paumen, geen sprake van. “De implantaten zijn passief en werken alleen op heel korte afstand. Mobieltjes zijn op veel grotere afstanden te volgen en uit te lezen. Bovendien bepaal ik zelf wat er op staat.”

Dat laatste gebeurt met behulp van een laptop of een mobiele telefoon.

Sleutelhanger

Die betaalchip blijkt een voorbeeld van de experimentele aanpak van Paumen. Hij kocht een sleutelhanger-met-betaalchip - sommige banken bieden dat soort mogelijkheden - en demonteerde de chip zelf. Die liet hij in bipolymeer vatten. Het geheel zit nu onder de huid van zijn hand.

Patrick Paumen 1 Twente
Patrick Paumen - de menselijke cyborg - heeft magneetimplantaten waarmee hij elektromagnetische velden kan waarnemen
Beeld: 1Twente

Paumen heeft ook helemaal geen sleutelhanger nodig. Hij heeft geen sleutels meer. Alles wat hij aan sloten heeft, wordt aangestuurd door implantaten.

Zenuwstelsel

Niet al Paumen’s implantaten sturen een actie aan. De uit Limburg afkomstige cyborg heeft bijvoorbeeld magneten onder zijn huid aangebracht, die zijn vergroeid met zijn zenuwstelsel. Daarmee neemt hij onzichtbare elektromagnetische velden waar. Maar die magneten zijn ook handig om kleinere metalen voorwerpen op te pakken en vast te houden.

Na afloop van de lezing werd bij een van de aanwezigen een implantaat ingebracht. Dat ging om een informatiedrager. De nieuwe eigenaar kan zelf bepalen welke informatie dat is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.