Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waterfietstocht 2.0 toont haat-liefdeverhouding tussen Enschede en water

Enschede en water hebben een haat-liefdeverhouding. Door water is de stad met z'n textielindustrie groot geworden, maar door hetzelfde water krijgen Enschedeërs nu natte voeten in hun kelders. In 2019 publiceerden Gemeente Enschede en 1Twente daarom al eenmalig een waterfietstocht door de stad om het verhaal van Enschede en water te vertellen. Nu is de GroenBlauwe fietsroute met informatie geüpdatet en online te vinden.

De 30 kilometer lange GroenBlauwe fietsroute leidt langs bekende en onbekende plekken in en vlak buiten Enschede. De locaties laten de rol van water in Enschede zien en hoe Enschede zich alvast aanpast aan het weer van de toekomst. Bijbehorende korte teksten, video- en audiofragmenten vertellen hoe Enschede wateroverlast tegengaat en de stad met groene plekken wapent tegen hittegolven en droogte.

icon_main_info_white_glyph

Zo fiets je 'm

De fietsroute is via enschede.nl/groenblauwe-fietstocht te openen in een online webapplicatie en te downloaden op telefoon, smartwatch of gps-apparaat.

Wereldberoemd

Enschede is al jarenlang bezig met het tegengaan van wateroverlast. De route voert dan ook langs het grootste bergbezinkbassin van Nederland (aangelegd in de jaren ’70), de innovatieve, wereldberoemde wadi's in Ruwenbos uit de jaren ‘90 en de gloednieuwe Stadsbeek. Sinds een aantal jaren staat ook het aanpassen aan het veranderende klimaat hoog op de agenda.

Je fietst langs groene daken, nieuwe en oude beken, verborgen bronnen, door het groene buitengebied en over de campus van Universiteit Twente. En passant krijg je ook nog iets mee over de geschiedenis en de bijzondere ligging van Enschede.

Waterfietstocht
De waterfietstocht van Gemeente Enschede en 1Twente is gedigitaliseerd
Beeld: 1Twente

2.0

De GroenBlauwe fietstocht is een samenwerking tussen Gemeente Enschede en 1Twente. De oorspronkelijk route stamt uit 2019, destijds samengesteld voor een eenmalige waterfietsdag ter afsluiting van project Enschede Aan Zee. De route is geüpdatet; in de afgelopen tweeënhalf jaar is er veel gebeurd in Enschede. En hij is toegankelijk gemaakt via een webapplicatie en als download, zodat iedere inwoner de fietstocht zelf kan maken.

Meer informatie is te vinden op www.enschede.nl/groenblauwe-fietstocht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.