Verkeer
Stuur appje
Zoek

Borne ziet niets in opnieuw openen azc Azelo voor opvang vluchtelingen

Azc azelo
Het voormalig jongensinternaat in Azelo heeft jaren dienstgedaan als een asielzoekerscentrum.
Beeld: Google Streetview

De gemeente Borne is opnieuw gevraagd om het voormalige asielzoekerscentrum in Azelo tijdelijk weer open te stellen voor vluchtelingen. Dat zei burgemeester Jan Pierik dinsdagavond tijdens een politiek beraad. Volgens het stadsbestuur heeft Borne geen geschikte locaties om vluchtelingen op te vangen.

Burgemeester Pierik kreeg het verzoek van Commissaris der Koning Andries Heidema. "Zaterdagochtend werd ik gebeld door de Commissaris van de Koning met het verzoek om het voormalige azc in Azelo alsnog beschikbaar te stellen voor crisisopvang. Ik heb hier pertinent 'nee' op gezegd", aldus Pierik.

Schelberg janssen noodopvang hazemeijer
Lees ook
Deel Hengelose raad wil vanavond in debat over noodopvang

Definitief gesloten

Het voormalig jongensinternaat in Azelo heeft jaren dienstgedaan als een asielzoekerscentrum. Het azc is al een aantal keren gesloten, maar ging steeds weer open. Een paar jaar geleden werd de opvanglocatie 'definitief' gesloten. Vorig besloot Borne ineens om het pand toch weer te verhuren aan het COA, om vervolgens een maand later de stekker er weer uit te trekken onder grote druk van de gemeenteraad en omwonenden.

'Geen geschikte opvanglocaties'

De Veiligheidsregio verzocht de veertien Twentse gemeenten om op zoek te gaan naar tijdelijke opvanglocaties. Ook Borne heeft hier volgens Pierik goed naar gekeken: "Wij hebben geen geschikte locaties gevonden die aan de eisen die het ministerie voldoen." Borne geeft wel aan medewerking te verlenen aan de crisisopvang in de Hazemeijer in Hengelo door, als die vraag komt, menskracht in te zetten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.