Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose woonwagens naar Bartelinkslaantje en Sportlaan Driene

Woonwagenlocatie 1 TWENTE
Alle Nederlandse gemeenten hebben van het Rijk de opdracht gekregen om voldoende plaatsen voor woonwagens aan te wijzen en in te richten.
Beeld: 1Twente

Op twee plekken in Hengelo komen standplaatsen voor woonwagens: aan Sportlaan Driene en in de oksel van de Hasselerbaan met het Bartelinkslaantje. Het gaat in totaal om zeven plekken per locatie. De omwonenden zijn woensdag ingelicht.

Aantoonbare binding

Alle Nederlandse gemeenten hebben van het Rijk de opdracht gekregen om voldoende plaatsen voor woonwagens aan te wijzen en in te richten. Begin dit jaar is de behoefte aan extra standplaatsen in Hengelo onderzocht. Het bleek om 18 huishoudens te gaan. Dit zijn volgens verantwoordelijk wethouder Bas van Wakeren allemaal mensen die een 'aantoonbare binding met de woonwagencultuur hebben'. Ze wonen nu in een woonwagen, hebben erin gewoond of zijn naaste familie van een woonwagenbewoner.

Vijf locaties

De gemeente heeft onderzoek verricht naar vijf mogelijke locaties. Het college geeft de voorkeur aan de twee genoemde, omdat die niet te dicht bij een drukke weg of spoorlijn liggen. Het is de bedoeling om twee kleine locaties met maximaal zeven standplaatsen per locatie in te richten. Hiermee komt Hengelo tegemoet aan de wens van de geïnteresseerde huishoudens om zich te huisvesten op een woonwagenlocatie in Hengelo. Nu wonen deze mensen nog grotendeels verspreid over de stad. Zo zijn er plekken aan de Twekkelerweg, de César Franckstraat en bij de Kasbah.

icon_main_info_white_glyph

Voorkeurslocatie 1, Sportlaan Driene

Aan de Sportlaan Driene is een gebied in ontwikkeling. De gemeente heeft met ontwikkelaar Trebbe-Leyten een intentieovereenkomst gesloten over het maken van een visie voor het gebied waar verschillende functies een plek moeten krijgen. In de intentieovereenkomst is opgenomen dat er ruimte beschikbaar moet komen voor zeven woonwagenstandplaatsen. Waar de standplaatsen definitief komen is nog niet bekend en hangt af van de indeling van het totale gebied.

Gemeentegrond

Een van de voorwaarden was dat de grond al in handen moest zijn van de gemeente. Er mag geen grond voor aangekocht worden. Daarbij moeten de nieuwe locaties kleinschalig zijn. Van Wakeren beseft dat het een gevoelig onderwerp is en dat de gemeente daarom uiterst zorgvuldig te werk dient te gaan: "Maar het zijn natuurlijk ook inwoners van Hengelo."

icon_main_info_white_glyph

Voorkeurslocatie 2, Bartelinkslaantje Zuid

Aan het Bartelinkslaantje naast huisnummer 36 ligt een weiland dat wordt verhuurd aan een boer, maar het is eigendom van de gemeente. Dit perceel komt in aanmerking voor zeven woonwagenstandplaatsen.

Hoe nu verder?

Het locatievoorstel is besproken in het college van B en W op 12 oktober. De volgende stap is bespreking in een politieke markt ter voorbereiding op definitieve besluitvorming in de, naar alle waarschijnlijkheid, raadsvergadering op 8 december. Dan wordt duidelijk of dit de twee locaties blijven of dat toch nog weer wordt gekeken naar de eerder afgevallen locaties aan de Dijksweg, de Grobbenweg en een andere plek langs het Bartelinkslaantje.

Woonwagenlocatie bartelinkslaantje
Aan het Bartelinkslaantje ligt een weiland dat wordt verhuurd aan een boer, maar het is eigendom van de gemeente. Dit perceel komt in aanmerking voor zeven standplaatsen.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.