Verkeer
Stuur appje
Zoek

In Hengelo's Huis van Verhalen gaan doodgewone dingen leven

Beeldend kunstenaar en voormalig stadsdichter van Hengelo Hettie Franken richt in de Hengelose bieb een Huis van Verhalen in, een plek waar voorwerpen met een bijzonder of juist doodgewoon verhaal tentoon worden gesteld. Ze vraagt Hengeloërs om hun 'dingen met een verhaal' in te leveren in de bieb voor deze twee maanden durende expositie.

'Niet weer schilderijtjes'

Twee maanden geleden werd Franken gevraagd of ze een tentoonstelling wilde verzorgen in de Hengelose bibliotheek: “Of ik iets wilde doen rond het thema 'verhalen'. Maar ik wilde niet weer netjes allemaal schilderijtjes aan de muur. Ik wilde een verhalenexpositie. Ik dacht daarbij aan de attributen in mijn huis en in mijn atelier en de verhalen die daarachter schuilgaan en wilde wel eens weten wat andere mensen, niet alleen kunstenaars, aan spullen met verhalen hebben."

Schriftje

Natuurlijk moet ze dan wel zelf het goede voorbeeld geven. Wat draagt Franken zelf bij? Ze vertelt: “In een doos met oude foto’s kwam ik een schriftje tegen van toen ik een jaar of zeven, acht was. Daar heb ik toentertijd verhalen in geschreven en ook in getekend. Het was een verrassing om terug te vinden. Dat schriftje gaat zeker tentoongesteld worden.”

““Het hoeft geen keurige expositie te worden. Ik wil dat het een soort verzamelkamer wordt, net zoals mijn atelier.”

Verzamelkamer

Het Huis van Verhalen wordt ingericht alsof het Frankens eigen atelier is. “Het hoeft geen keurige expositie te worden. Ik wil dat het een soort verzamelkamer wordt, net zoals mijn atelier. Alleen moet deze expositie geen beeld geven van mij en m'n leven, maar van een bepaalde periode in Hengelo."

icon_main_info_white_glyph

Oproep

Hettie Franken roept alle Hengeloërs op om een foto, voorwerp of kledingstuk in te leveren bij Bibliotheek Hengelo, samen met een verhaaltje van maximaal 250 woorden. Foto's en teksten kunnen ook gemaild worden: [email protected]. Inleveren kan nog tot 24 november. De officiële opening van het Huis van Verhalen is op 2 december om 16.00 uur. De expositie duurt twee maanden.

Boek of brochure

Om een herinnering te houden aan de expositie wil Franken een krant of brochure laten maken. “Ik heb subsidie aangevraagd, waarmee ik een eigen krant of brochure kan maken. Daarin komen dan foto’s van de voorwerpen samen met de verhalen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.