Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose kunstenaars zoeken nieuwe thuishaven in Hart van Zuid

Stichting 074PK wil werk maken van een broedplaats in Hart van Zuid. Al meer dan 10 jaar roepen de professioneel beeldend kunstenaars om een eigen podium, een tentoonstellingsruimte, waar kunstenaars elkaar en hun publiek kunnen treffen. Er gloort hoop aan de horizon. Een pand aan de Oude Boekeloseweg 31 vlakbij het Twentekanaal is in beeld als mogelijke toekomstige broedplaats. Het moet een vaste locatie worden waar de beeldende kunst in Hengelo kan floreren en het culturele leven in Hengelo de komende jaren kan helpen aanjagen.

Deze week werden de beeldend kunstenaars rondgeleid door Irma Bruggeman de voorzitter van Stichting 074 PK. Zij is net als de kunstenaars enthousiast over de industriële plek vlakbij het Twente kanaal. Het interieur in een deel van het pand ademt de sfeer uit van de jaren '60 en '70 uit. Het is alsof de tijd heeft stil gestaan.

“Het is een geweldig bedrijvencomplex, waar al een aantal huurders zijn ingetrokken. Voor een betaalbaar bedrag kunnen we hier terecht en een broedplaats starten. Hoe meer kunstenaars bijdragen aan de huur, hoe lager het in te leggen maandbedrag.”

De ambitie van 074 PK is dat er een grote gezamenlijke expositieruimte komt voor het organiseren van onder meer workshops, exposities en culturele evenementen. Dat plan slaagt alleen als er genoeg kunstenaars meedoen, maar ook als de gemeente Hengelo het plan ondersteunt.

“We kunnen als gemeente geen toezeggingen doen, maar we willen graag meedenken met kunstenaars om ruimtes te vinden.”

Bas van Wakeren, de wethouder van cultuur, was persoonlijk aanwezig om de mogelijkheden van het gebouw met eigen ogen te zien. "Ik krijg de laatste tijd veel vragen van kunstenaars voor atelierruimte. Dit zou een mooie aanvulling kunnen zjjn voor kunstenaars om hun functie uit te oefenen."

De wethouder kon nog geen toezeggingen te doen op welke manier de gemeente de beeldende kunst kan en wil ondersteunen. "We zijn nu bezig met de nieuwe cultuurnota, daarin worden ook gelden vrijgespeeld voor expositieruimtes in de stad. We willen natuurlijk graag meedenken met mensen om ruimtes te vinden." De wethouder zei snel in gesprek te gaan met de professioneel beeldend kunstenaars.

““Hengelo zou moeten investeren in betaalbare atelierruimtes zodat de kunst weer kan floreren'”

Veel Hengelos kunstenaars is het lastig om goeie atelierruimtes te vinden. Ook in Enschede is er inmiddels een atelier tekort vanwege het betere kunstklimaat aldaar. “De Enschedese kunstenaars met gebrek aan een werkplek komen inmiddels de schaarse Hengelose werkplekken innemen,” zegt Irma. “Hengelo zou moeten investeren in betaalbare atelierruimtes zodat de kunst weer kan floreren in plaats van dat kunstenaars hun toevlucht moeten zoeken in (anti)kraakpanden en plekken in het buitengebied.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.