Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Ons Huis begint met sloop en nieuwbouw in Oost-Boswinkel in Enschede: 281 nieuwe huizen

Ons Huis Oost Boswinkel impressieschets
Een impressietekening van de laatste nieuwbouwfase in Oost-Boswinkel
Beeld: Ons Huis

Ook het laatste deel van Oost-Boswinkel gaat de komende jaren op de schop. Woningcorporatie Ons Huis gaat haar 384 woningen in dit deel van de wijk slopen en daar komende 281 nieuwe woningen voor terug. De werkzaamheden beginnen volgend jaar en zijn naar verwachting medio 2025 afgerond.

De meeste nieuwe woningen vallen in de sociale huursector. Toch staan er ook 44 koopwoningen in de planning. In beide segmenten is er sprake van een mix van grondgebonden woningen en appartementen.

In 2014 begonnen

De herstructurering van Oost-Boswinkel is een project van een lange adem. Al dertien jaar gelede werd er gesproken over de sloop- en nieuwbouwplannen. Uiteindelijk is De Woonplaats in 2014 begonnen met het slopen van 329 corporatiewoningen. Er zijn daarna 207 huizen (waarvan 115 sociale huur) teruggebouwd.

Nu is het de beurt aan Ons Huis om haar woningbestand in Oost-Boswinkel te vernieuwen. Het gaat grofweg om het gedeelte ten noorden van het wijkcentrum - tegenover het winkelcentrum en het woonzorgcentrum De Bleekhof van Livio - en nog een blok met woningen langs de Burgemeester van Veenlaan.

100 minder huurwoningen

"Er was lange tijd onduidelijkheid", zegt directeur bestuurder Yolanda Winkelhorst van Ons Huis. Dat had volgens haar onder meer te maken met wetswijzigingen. "De extra tijd is gebruikt om het aantal woningen af te stemmen op de huidige woningmarkt." Dat heeft uiteindelijk geleid tot 30 extra huurwoningen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen.

Toch komen er per saldo 100 sociale huurwoningen minder terug dan in de oude situatie. "De leefbaarheid in de wijk is voor ons een belangrijke factor", aldus Winkelhorst. "We streven naar een mix van verschillende sectoren. Bovendien bouwen we op het Ledeboer (tussen Ledeboerstraat en Spelbergsweg, red.) nieuwe sociale huurwoningen."

Warmtenet

De huidige (anti-kraak) bewoners van Oost-Boswinkel verlaten de komende maanden hun woning. In het najaar van 2022 wordt begonnen met de sloop van de eerste huizen. De nieuwbouw start in 2023. De nieuwe woningen zijn aardgasloos en worden aangesloten op het warmtenet van Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.