Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Oud-wethouder Lukas Schoonhoven wil als 'ouwe rot' de raad in

Lukas schoonhoven 1 hengeloos peil
Oud-wethouder Lukas Schoonhoven staat op een vierde plek en wil als 'ouwe rot' de raad in
Beeld: 1Twente

Lukas Schoonhoven, nestor van D66 Hengelo, wil weer de Hengelose gemeenteraad in. De Hengeloër, in 2018 nog lijstduwer, staat op een vierde plek op de lijst van de democraten. Mocht de partij in maart volgend jaar genoeg stemmen krijgen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, dan stapt de oud-wethouder opnieuw de politieke arena in. D66 is op dit moment goed voor drie zetels in de raad.

Ervaring

"Ja, ik ben gevraagd om me kandidaat te stellen. We hebben wat leuke, nieuwe en jonge mensen op de lijst staan en ik ben dan de ouwe rot", aldus Schoonhoven. "Met het vertrek van de hele oude fractie is enige ervaring wel nuttig, ook als ik niet in de raad kom."

Plek vier op de kieslijst is nog geen garantie om in de raad te komen. Wieke Rozema, die in 2018 als 8ste op de kandidatenlijst van D66 stond, wist dat jaar als 18-jarige met 529 voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Hengelo te komen. Ze gaf daarmee de meer ervaren kandidaten, die hoger op de lijst stonden, het nakijken.

Wethouder

Schoonhoven was in de periode 2015-2016 wethouder in Hengelo, maar moest na negen maanden dienst zijn functie noodgedwongen neerleggen vanwege gezondheidsklachten. Voor de bestuurskundige was dat destijds een hard gelag. Schoonhoven had onderwijs, jeugd, cultuur en sport in zijn portefeuille en was onder meer betrokken bij de afwikkeling van het al jaren slepende Akkuh-dossier, een kunstcentrum in het Hazemeijer-complex, dat door de gemeente werd wegbezuinigd in 2013.

“Met het vertrek van de hele oude fractie is enige ervaring wel nuttig, ook als ik niet in de raad kom.”

Achter de schermen

Ondanks zijn vertrek als wethouder bleef Schoonhoven achter de schermen nog wel een vinger in de pap houden bij de lokale tak van de Democraten. Zo gaf hij gevraagd én ongevraagd advies en schreef hij mee aan verschillende verkiezingsprogramma's. De politicus heeft er nooit een geheim van gemaakt in de toekomst weer een actievere rol te willen vervullen als de partij ooit een beroep op hem zou doen. Wat dat betreft komt de verkiesbare plek van Schoonhoven niet helemaal als een verrassing.

Marc ten barge FOTO D66
Lees ook
D66'er Marc ten Barge stapt over naar GroenLinks

Wisselingen

Binnen de fractie van D66 zijn er het laatste jaar veel wisselingen geweest op belangrijke posities, waardoor de partij minder goed een stempel kon drukken op plaatselijke beleid. Fractievoorzitter Marc ten Barge, inmiddels overgestapt naar GroenLinks, gaf medio 2020 zijn zetel in de gemeenteraad op en droeg het stokje over aan Rik Oude Munnink, maar ook deze fractievoorzitter gooit de handdoek in de ring na deze raadsperiode. Hij kan het werk in de gemeenteraad slecht combineren met zijn privé-leven.

Afgelopen zomer werd bekend gemaakt dat de Hengelose ondernemer Sebastiaan van der Pal door leden van de partij is gekozen tot lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Van der Pal is al jaren actief voor D66 Hengelo en momenteel al fractievertegenwoordiger.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.