Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lunchcafé Stoet krijgt tweede vestiging in Hengelose bieb

Bibliotheek Hengelo heeft een nieuwe uitbater gevonden voor het horecagedeelte. Nadat Coffee-Star vorige week de deur achter zich dicht trok, is vandaag bekend geworden dat Natasha en René Warmerdam er aan de slag gaan. Het echtpaar heeft al 5,5 jaar ervaring met het runnen van horecazaak Stoet in de Enschedese bieb en staat nu te springen iets dergelijks ook in Hengelo van de grond te krijgen.

'Juiste gevoel'

"Ik ben geboren in Hengelo en heb er jaren gewoond. René en ik hebben er ook samen een aantal jaren gewoond voor we naar Enschede verhuisden. We hebben de afgelopen jaren vaker aanbiedingen gehad om ons concept elders uit te proberen, maar alleen bij Hengelo hadden we het juiste gevoel."

Al 1,5 jaar in gesprek

De eerste gesprekken tussen Stoet en de Hengelose bieb dateren al van 1,5 jaar geleden, maar toen was Coffee-Star nog de uitbater. Biebdirecteur Frederique Westera legt uit hoe het zit: "Omdat het contract met Coffee-Star na twee keer vijf jaar zou verlopen en wij niet tevreden waren over de samenwerking zijn wij ons ruim voor het verlopen van die looptijd gaan oriënteren op andere mogelijkheden. In dat kader zijn destijds al gesprekken gevoerd met Stoet. Sinds eind vorig jaar zijn we concrete afspraken gaan maken."

“In Enschede hebben we van Stoet een ontmoetingsplek voor jong en oud gemaakt. Dat moet het in Hengelo ook worden.”

Huiskamer van de Stad

Overigens dateren die eerste gesprekken nog uit de tijd dat René Siteur de scepter over de bieb zwaaide. Hij zag hoe het concept werkte in de Enschedese bieb en wilde dat graag naar Hengelo halen. Siteur vertrok, maar Westera stond er precies hetzelfde in: "Stoet past goed bij ons en zal ons concept van Huiskamer van de Stad verder versterken. Vandaag (dinsdag 1 februari, red.) hebben het contract getekend en op zaterdag 2 april, na een fikse make-over, zullen René en Natasha hier beginnen. Daar kijken we enorm naar uit."

Coronatijd

Het echtpaar Warmerdam begrijpt dat menigeen het gek vindt: in coronatijd een tweede horecazaak beginnen, maar Natasha en René hebben nooit getwijfeld: "Onze reserves zijn niet meer wat ze waren, maar we hoeven niet bij de bank langs voor geld. Omdat we in de daghoreca zitten, hadden we niet zo erg te lijden van de lockdowns als cafés of restaurants. Daarbij zijn we zuinige types."

Speelhoek

Het zijn evenmin typische ondernemers: René komt uit de gehandicaptenzorg en Natasha uit het onderwijs. "In Enschede hebben we van Stoet een ontmoetingsplek voor jong en oud gemaakt. Dat moet het in Hengelo ook worden. Ouders en grootouders komen hier met hun kinderen en kleinkinderen. Zij kunnen iets eten en drinken, de kinderen hebben een speelhoek. Een huiskamer van de stad, dat moet het inderdaad zijn."

Taarten

Stoet zal niet verder uitbreiden. Het blijft bij twee vestigingen. "We moeten het zelf kunnen bestieren. 'Enschede' opstarten kostte veel tijd en energie, maar omdat er nu een draaiboek ligt, zal in 'Hengelo' beginnen ietsje eenvoudiger worden. Er ligt een draaiboek, we weten precies wat we willen en we hebben ons netwerk. Zo bakken cliënten van de JP van den Bent stichting onze taarten. Dat blijven ze doen; het worden er alleen een paar meer."

icon_main_info_white_glyph

Personeel gezocht

De komende weken zal de inrichting van het horecadeel op de schop gaan en zullen Natasha en René Warmerdam gaan nadenken over de kaart. Hij wordt in elk geval een stuk uitgebreider dan die van Coffee-Star. Vooralsnog zal Stoet Hengelo open zijn op alle dagen behalve de zondag van 9.00 tot 17.00. Als het aanslaat, wordt de sluitingstijd mogelijk verlaat. De bieb is immers op doordeweekse dagen ook open tot 20.00 uur. Natasha verwacht er veel van: "Hengelo kent niet veel van dit soort gelegenheden heb ik me laten vertellen door onze Hengelose werknemers. We zoeken overigens nog personeel. Dus heb je interesse, stuur dan een mail naar: [email protected]."

'Laagdrempelig'

Stoet zal volgens Frederique Westera 'een breed publiek gaan trekken': "Het is zo op het oog misschien een hippe tent, maar tegelijk is Stoet heel laagdrempelig en gezellig, net zoals onze bieb. Stoet wil echt met ons samenwerken en leeft echt mét de bieb, waar onze vorige uitbater niets meer of minder dan een huurder was en 'van de bieb leefde'.

Rene en natasha warmerdam stoet en frederique westera bieb
Natasha en René Warmerdam, met in hun midden biebdirecteur Frederique Westera, openen op 2 april een tweede vestiging van hun lunchcafé Stoet in de Hengelose bieb.
Beeld: Bibliotheek Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.