Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Beckum

Komen school, sport, cultuur en kerkgemeenschap van Beckum straks onder één dak?

Beckum heeft nu nog een school en een redelijk florerend verenigingsleven, maar als er de komende jaren niet snel tientallen woningen bijgebouwd worden, is het gauw gedaan met de leefbaarheid. Waar verschillende Beckumers zich bekommeren om die te bouwen woningen is de werkgroep Toekomst Beckumer Gemeenschapsgebouwen bezig met de accommodaties. Op 1 maart wordt bekendgemaakt wat er gaat gebeuren met de school, de kerk, de spelzaal en het dorpshuis. Alle vier open houden is in elk geval geen optie.

Algemeen belang

Drie weken vóór die datum spreken we in Beckum af met enkele betrokkenen. Anne Ensink (directeur Basisschool De Bleek), Susan Annink (bestuurslid TVO Beckum), Bennie Goselink (voorzitter locatieraad H. Blasiuskerk) en Aaron Leferink (voorzitter Stichting 't Proggiehoes) hebben hart voor hun eigen toko, maar nog meer voor Beckum en het algemeen belang. Vandaar dat ze inzien dat Beckum een MFA moet krijgen, een multifunctionele accommodatie.

School en spelzaal

Schooldirecteur Anne Ensink is nog maar enkele weken in functie, maar heeft al goed gezien waar het aan schort: "Het is hier heerlijk werken. De kinderen (de school telt zo'n tachtig leerlingen, red.) zijn veel buiten, sommige lessen worden zelfs buiten verzorgd, maar binnen is een ander verhaal. Het bijna 50 jaar oude schoolgebouw is dringend aan renovatie toen. Neem alleen al de ramen: da's bijna allemaal enkel glas."

Voor spelzaal 't Geertman, vernoemd naar de toenmalige dorpspastoor die zich sterk maakte voor de bouw van de hal, geldt hetzelfde. Na de vele regen van de dag ervoor staat de vloer blank vanwege een lekkend dak. TVO-bestuurslid Susan Annink weet dat renovatie onbegonnen werk is; nieuwbouw zou een stuk efficienter zijn. Waar de school nu te groot is voor het leerlingenaantal, is de spelzaal te klein: "Behalve dat het pand aan vervanging toe is omdat het nogal wat gebreken vertoont, is het altijd al te klein geweest voor handbalwedstrijden." Daarom zou Annink willen pleiten voor nieuwbouw met een ruimere hal.

“Het is mooi om te zien dat een heel dorp zo actief bezig is met de eigen toekomst.”

Kerk

Waar de huidige school en spelzaal zeer waarschijnlijk het loodje gaan leggen in de nieuwe plannen, blijft de kerk tot in de spreekwoordelijke eeuwigheid met de 'vinger naar boven wijzen', zoals Bennie Goselink het zo treffend verwoordt: "Op 1 juli gaat de kerk uit gebruik, maar er zijn gelukkig mogelijkheden tot hergebruik." Eén optie is de kerk gebruiken als onderdeel van een grotere MFA. Mocht Beckum daar niet voor kiezen, dan zouden er bijvoorbeeld appartementen of kantoren in gerealiseerd kunnen worden. Daarbij is de eigenaar, de Heilige Geest Parochie, als eerst aan zet.

icon_main_info_white_glyph

Politiek

Volgens de Beckumers die we spraken moeten de politieke partijen nu met de billen bloot: "Geef aan wat je voor Beckum wilt betekenen als je straks in de gemeenteraad komt." Zoals Aaron Leferink (Proggiehoes) het zegt: "Elke politieke partij moet zich uitspreken, zodat we hen straks aan de beloftes kunnen houden."

Tijdens de politieke markt van dinsdag 8 februari liet een overgrote meerderheid van de gemeenteraad weten achter de Beckumse bouwplannen te staan.

'Bouwen, bouwen, bouwen'

In dat geval zal Beckum dus voor de tweede optie gaan: een geheel nieuw MFA, los van de kerk. Goselink vindt, net als de andere woordvoerders, dat er iets moet gebeuren: "De afgelopen 15 jaar is er niet gebouwd in Beckum. Het credo moet nu zijn: bouwen, bouwen, bouwen! Op 1 november tijdens een online dorpsavond werd duidelijk dat we 130 woningen extra nodig hebben voor een vitaal dorp met een levensvatbare school."

Proggiehoes

Nog zo'n karakteristiek pand is 't Proggiehoes. Het is in de negentiende eeuw gebouwd als school. Het is echter al vele tientallen jaren in gebruik als dorpshuis. Stichtingsvoorzitter Aaron Leferink wil zijn stichting over enkele jaren met alle plezier opdoeken als de huidige 18 gebruikers van het pand een plekje hebben gevonden op een nieuwe plek, maar het monumentale pand moet behouden blijven. En dat gaat gebeuren: er zijn plannen om appartementen te bouwen achter de karakteristieke gevel van 't Proggiehoes.

Masterplan Beckum

Waar het 5 jaar geleden door gemeente gelanceerde Masterplan Beckum inmiddels een stille dood is gestorven, gaat het crescendo binnen de kaders van het Omgevingsprogramma Beckum. Toverwoord: 'betrokkenheid'. Erik Tissingh is projectleider Omgevingsprogramma Beckum. De gemeente Hengelo heeft hem daarvoor ingeschakeld: "Het is mooi om te zien dat een heel dorp zo actief bezig is met de eigen toekomst. Ik vind dat dat straks beloond moet worden. De woningbouw is nu vlotgetrokken en op 1 maart wordt duidelijk wat er met de gemeenschapgebouwen gaat gebeuren. Daarbij kunnen de Beckumers heel veel zelf oppakken, maar ze hebben de gemeente wel nodig."

Beckum
Lees ook
Bouw 19 woningen Beckum kan in 2023 beginnen als raad z'n zegen geeft
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.