Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Vloggend gaan Twentse lijsttrekkers uitdaging van studenten aan

Twentse lijsttrekkers gaan de uitdaging aan om binnen 45 seconden zeven vragen te beantwoorden. Door de antwoorden van de politici krijgen studenten van het ROC van Twente een beter beeld van de partijen in hun eigen gemeente.

Ze hebben al veel verschillende filmpjes voorbij zien komen van Twentse lijsttrekkers. Jochem Bosgra, Anne Bos en Veerle van der Donk studenten van de opleiding Sociaal werker en de initiatiefnemers van de campagne #mbostem voor het ROC van Twente zien dat de lijsttrekkers alles uit de kast halen om een zo mooi mogelijk filmpje af te leveren.

Jochem, Anne en Veerle bekijken alle filmpjes en selecteren de twee beste filmpjes per gemeente. Met die 28 geselecteerde lijsttrekkers nemen ze een podcast op. “Een soort gezellig kroeggesprek”, aldus de studenten.

Veerle van der Donk Ernst Bergboer
Anne Bos
Beeld: Ernst Bergboer

Jongeren moeten stemmen

De drie studenten willen meer jongeren, vooral mbo’ers, naar de stembus zien te krijgen. “Het politiek vertrouwen onder mbo’ers is te laag, als je jongeren meer in contact brengt met de politici krijgen ze meer vertrouwen en wordt het ook een stukje persoonlijker.”

Ze horen die geluiden ook om hen heen. Anne vroeg in haar klas hoe het daar zat met het vertrouwen in de politiek. “Dat was laag. Erg jammer. Als alle 14.000 ROC-studenten die stemrecht hebben gaan stemmen zou het elke gemeente bijna twee zetels opleveren. Onze stemmen hebben dus veel impact.”

Anne Bos Ernst Bergboer
Veerle van der Donk
Beeld: Ernst Bergboer

Aantrekkelijker voor studenten

De reacties van de lijsttrekkers zijn positief “Je merkt dat ze het leuk vinden om te doen.” Dat geldt ook voor de leeftijdsgenoten van Jochem, Anne en Veerle. “Het is iets anders. Meestal gaan lijsttrekkers gewoon aan een tafeltje zitten, kijken vooruit en vertellen dan hun verhaal. Door de filmpjes van #mbostem maak we het aantrekkelijker voor de studenten van het ROC.”

De initiatiefnemers zijn nog lang niet klaar. Op 7 maart 2022 van 15.00 tot 16.30 uur wordt een online Meet & Greet met de lijsttrekkers voor de studenten van het ROC van Twente gehouden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.