Verkeer
Stuur appje
Zoek

College Hengelo: 'Beckum mag 130 woningen bouwen en krijgt één allesomvattend dorpshuis'

Anne ensink basisschool de bleek beckum
Schooldirecteur Anne Ensink is blij dat 'haar kinderen' een nieuw dak boven hun hoofd krijgen.
Beeld: 1Twente

Burgemeester en wethouders stemmen in met de ambitie van Beckum om in de komende 10 jaar 130 woningen te realiseren én alle Beckumse voorzieningen onder te brengen in één multifunctionele accommodatie (MFA). Dit staat in het eerste deel van het omgevingsprogramma Beckum dat de Beckumers samen met de gemeente Hengelo hebben gemaakt. De 130 woningen zijn nodig om het dorp leefbaar te houden voor langere termijn.

Het omgevingsprogramma is een uitwerking van de omgevingsvisie Hengeloos Buiten, die de gemeente samen met de inwoners van het buitengebied heeft opgesteld. Het uitgangpunt van het eerste deel van het omgevingsprogramma is dat Beckum ook op lange termijn leefbaar moet blijven. Dat heeft de gemeenteraad in de omgevingsvisie Hengeloos Buiten ook expliciet vastgesteld.

‘Onder de indruk’

Het omgevingsprogramma bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt het ‘wat’ uitgewerkt; het aantal benodigde woningen en de bijbehorende voorzieningen. Wethouder Claudio Bruggink, portefeuillehouder voor Beckum, is onder de indruk van de grote inhoudelijke bijdrage die de inwoners van Beckum hebben geleverd: "Het is prachtig om te zien waar zo'n gemeenschap toe in staat is met een beetje hulp van de gemeente. Met deel één stemmen we nu in, maar de haalbaarheid van die ambitie, deel twee, moet nog wel worden onderzocht." Daarover neemt het college naar verwachting nog deze maand een besluit.

icon_main_info_white_glyph

Inloopbijeenkomst

Dinsdag 1 maart vindt vanaf 19.00 uur bij Het Wapen van Beckum de presentatie van het Omgevingsprogramma Beckum (deel 1) plaats tijdens een inloopbijeenkomst. Belangstellenden kunnen tot 21.00 uur inlopen. De nieuwe dorpsraad, verschillende gemeenteraadsleden en de dorpswethouder Claudio Bruggink, de werkgroepen Omgevingsprogramma en Toekomst Beckumer Gemeenschapsgebouwen zijn aanwezig.

Verenigingsleven en school

In het omgevingsprogramma wordt geconstateerd dat het op peil houden van de voorzieningen en het aanbod van woningen sterk met elkaar samenhangen. Goede voorzieningen zijn nodig om inwoners te binden en er zijn voldoende inwoners nodig om de voorzieningen, zoals onderwijs, sport, cultuur en verenigingsleven, in stand te houden. Verder is vastgesteld dat de huisvesting van de voorzieningen in verschillende gebouwen met een matige staat van onderhoud, in ieder geval financieel niet toekomstbestendig is. Voor het op peil houden van de voorzieningen zou daarom een MFA, een multifunctionele accommodatie, gerealiseerd moeten worden, waarin de bestaande voorzieningen samen onder één dak komen. Over hoe dat er precies uit gaat zien, worden de Beckumers dinsdag 1 maart vanaf 19.00 uur bijgepraat in het Wapen van Beckum (zie kader).

Susan annink tvo beckum
Lees ook
Komen school, sport, cultuur en kerkgemeenschap van Beckum straks onder één dak?

Levensvatbaar

In nauwe samenspraak met vertegenwoordigers van school en verenigingsleven is bepaald welke leerlingen- en ledenaantallen minimaal noodzakelijk zijn om als dorp levensvatbaar te blijven. Deze aantallen zijn vervolgens gebruikt voor een berekening van het aantal en type woningen dat nodig is om dat basisniveau te bereiken en te behouden. De uitkomst van die berekening is dat er de komende dertien jaar zo'n 130 woningen in Beckum gebouwd moeten worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.