De gemeente Enschede werd vorige week verrast door de verklaring van vakbond FNV dat er al meerdere jaren op meerdere afdelingen binnen de gemeente een angstcultuur zou heersen. "Dat is voor ons donderslag bij heldere hemel", reageert gemeentesecretaris Kees Meijer. "Wij herkennen ons daar niet in."
Vakbond FNV kwam met die verklaring na meldingen van medewerkers van de gemeente. "Het is ons bekend dat er een angstcultuur heerst bij de gemeente Enschede, deze is er al langere tijd en bij meerdere afdelingen. We hebben hierover contact met personeelszaken en de ondernemingsraad", zei Egon Groen van de FNV.
De vakbond en de gemeente staan in hun verklaringen daarmee lijnrecht tegenover elkaar. Is er daadwerkelijk sprake van een angstcultuur en durven medewerkers zich wel te uiten tegenover de vakbond, maar niet bij de gemeente zelf? "Dat zou ik betreuren", reageert Meijer. "Maar wij hebben voldoende plekken waar medewerkers zich kunnen melden als er iets is. We hebben drie interne vertrouwenspersonen en nog een extern vertrouwenspersoon. Wij hebben een open cultuur waarbij de medewerkers zich ook kunnen melden bij een leidinggevende of bij mij."
Bij die vertrouwenspersonen zijn volgens Meijer dan ook geen meldingen binnengekomen die duiden op een angstcultuur. "Binnen elke grote organisatie is er wel eens sprake van een incident. Dat is ook hier het geval. Maar dat is wat anders dan een angstcultuur. Dat is hier, wat mij betreft, echt niet aan de hand."
Als argument verwijst Meijer onder andere naar een intern verbeteronderzoek uit 2020. Daaruit zou blijken dat medewerkers van de gemeente Enschede de sociale veiligheid een 7,7 geven. "Dat is een hoog cijfer. Dat onderzoek hebben bewust gedaan om te kijken wat er beter kon. Daaruit bleek dus niet dat er een onveilige werksfeer is. Nogmaals, er is hier naar onze mening geen sprake van een angstcultuur."
Meijers stoort zich aan de manier waarop de FNV de 'angstcultuur' kenbaar heeft gemaakt. "Ze zeggen dat ze in gesprek zijn met ons en de ondernemingsraad, maar dat is niet zo. Daarnaast zou het fijn zijn dat, als er meldingen bij hen binnenkomen, ze contact met ons opnemen."
Tjebbe Bakker, voorzitter van de ondernemingsraad, sluit zich daarbij aan. "FNV heeft ons de meldingen niet overhandigd. Ik verwacht dat ze contact opnemen als er incidenten zijn. Desnoods met onze externe vertrouwenspersoon"
Naast de verklaring van vakbond FNV dat er een angstcultuur bij de gemeente heerst, vroeg RTV Oost drie onderzoeken op door een beroep te doen op de Wet openbaarheid bestuur (Wob). In 2018 werd er, naar aanleiding van meldingen van medewerkers over discriminatie en intimidatie, een extern onderzoek ingesteld door de gemeente. In 2019 en 2020 volgden nog twee onderzoeken.
De onderzoeksrapporten die RTV Oost in handen kreeg, waren bijna volledig zwartgelakt. Gemeentesecretaris Meijer snapt dat dit niet ideaal is. "We moeten rekening houden met de privacy van de betrokkenen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet wist dat er zoveel zwartgelakt is. Daar gaan we nog een keer naar kijken."
De FNV blijft ondertussen onderzoek doen naar de angstcultuur die volgens hen heerst bij de gemeente. "Over de meldingen die bij de FNV zijn binnengekomen kunnen we op dit moment verder niets zeggen", zei Egon Groen van de vakbond eerder al.
Wil je reageren op dit verhaal of (anoniem) je ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar [email protected]