Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Nieuwe directeur Concordia: Roswyde Burgman wil structuur en plezier brengen

Op 1 maart 2022 nam directeur Willem Jaap Zwart na acht jaar afscheid van theater Concordia. Op dezelfde dag mocht het theater in Enschede een nieuwe directeur verwelkomen in de persoon van Roswyde Burgman. Burgman heeft eerder veertien jaar bij Concordia gewerkt en heeft in Raalte ook ervaring als directeur opgedaan. Ze wil graag op haar eigen manier het theater verder ontwikkelen, met het fundament dat haar voorganger heeft achtergelaten.

Uitdaging

Ondanks dat Concordia in een prima staat is achtergelaten, zijn er een aantal uitdagingen voor de nieuwe directeur. Burgman beseft dat het niet makkelijk gaat zijn om Willem Jaap Zwart op te volgen. “Hij heeft een behoorlijke staat van dienst. Ik zal heel erg mijn eigen traject moeten volgen en mijn eigen handtekening moeten zetten. Dat is een nadeel, maar er zijn ook genoeg kansen. Ik kan voortbouwen op hetgeen wat al is neergezet en het echt naar een eigen plan trekken,” zegt ze.

Burgman is van mening dat haar voorganger een echte ontwikkelaar was. Zwart heeft vele ideeën bedacht en uitgewerkt. Om dit op overzichtelijke manier vast te leggen, is nog wat tijd nodig. Gelukkig is het structureren één van de specialiteiten van Burgman. “Ik merk dat we af en toe een beetje de draad kwijt zijn. Het heeft wat structuur nodig en dat kan ik brengen” Daarnaast geeft ze aan dat ze het plezier op de werkvloer belangrijk is. Die is aanwezig bij Concordia en ze zal er alles aan doen om het te behouden.

Naast deze structureringen krijgt de ervaren theatervrouw ook te maken met de verhuizing van het gebouw op de Oude Markt naar het oude V&D pand. Op haar eerste werkdag heeft ze er nog niet naar gekeken. Hoewel deze verhuizing een flink karwei lijkt, ziet ze deze uitdaging ook positief tegemoet. “Van elke uitdaging schrik je ook, anders is het geen uitdaging. Alles wat in dit soort situaties leuk is, is ook eng. Maar we doen het niet alleen. We doen het samen met onze partners.”

“Een avondje uit beleven en andere mensen ontmoeten. Wat mij betreft is dat waar cultuur voor staat.”

HOFtheater

Om directeur te kunnen worden bij Concordia, moest Burgman afscheid nemen als leidinggevende bij het HOFtheater in Raalte. Hier heeft ze meer dan vijf jaar gewerkt voordat ze weer terugkeerde in Enschede. Tijdens haar periode in de Sallandse plaats heeft ze gezien dat kunst niet altijd op de voorgrond hoeft te staan. “Mensen in Salland gaan graag naar een theater voor entertainment. Ze willen graag een avondje uit beleven en andere mensen ontmoeten. Wat mij betreft is dat ook waar cultuur voor staat.”

Concordia en het HOFtheater zijn twee verschillende werelden. Laatstgenoemde wordt bijna volledig gerund door vrijwilligers. De gedachte ‘dit theater is van ons allen en we zetten samen de schouders eronder’ is iets wat tijdens de afgelopen paar jaar extra leefde. In Enschede is de mindset anders, maar dat geldt ook voor de mogelijkheden. Burgman ziet dat er meer innovatieve kracht in Enschede te vinden is dan in Raalte. Ze beaamt dat er meer makers van eigen bodem zijn, waarbij ook de jonge theatermakers in de gaten worden gehouden.

De eerste dagen

Tijdens haar eerste dagen zal de kersverse baas nog niet haar volledige focus kunnen leggen op Enschede. Ze is namelijk ook nog bezig met het inwerken van haar opvolger in Raalte, zodat die overdracht soepel verloopt. Zodra ze dat gedaan heeft kan ze officieel afscheid nemen van het HOFtheater en wordt de aandacht naar Concordia verschoven. Daarna zal kennis gemaakt worden met de mensen in het Enschedese theater en de betrokken partners. Zo kan ze in haar eigen woorden ‘haar nieuwsgierigheid bevredigen.’

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.