Verkeer
Stuur appje
Zoek

CDA Enschede roept Noordtak halt toe: 'Desastreus en een waanzinnig idee'

De eventuele aanleg van de Noordtak Betuweroute is voor het CDA Enschede onaanvaardbaar. Rotterdam wil die spoorverbinding om de goederen zo snel mogelijk in Duitsland te krijgen. “De nieuwe spoorlijn gaat dan door de Achterhoek en langs Boekelo. We hebben er economisch niets aan, het is desastreus voor ons landschap en het draagvlak is 0”, zegt lijsttrekker Ton ten Vergert van het CDA.

Het goederenvervoer over het spoor is het onderwerp waarover Ten Vergert met Meryam Sümer in de Partijgesprekken van 1Twente wil praten. Hij onderstreept dat het dus belangrijk is om op een landelijke partij te stemmen, omdat die invloed heeft in Den Haag. “We moeten die randstedelingen in de gaten houden en daarvoor onze lijntjes benutten. Want het idee is waanzinnig.”

Rondslingerend afval

Dat is ook het afval dat in de stad rondslingert. “Je ziet in Enschede-Zuid veel afval naast de containers liggen. Van die ergernis willen we af”, zeggen Sümer en Ten Vergert. Het CDA wil dat doen met camera’s, omdat daardoor de pakkans wordt vergroot. “Diftar is niet de oorzaak. Acht van de tien Enschedeërs doen het goed, maar er is een categorie die daar maling aan heeft. Zolang de pakkans nul is, gooien ze het overal neer”, aldus de lijsttrekker.

Lage kosten

Hij wil meer, omdat het afvalbeleid niet succesvol is. Handhaven en vervolgens bezig gaan met nascheiden, is volgens de beide CDA-ers de manier om het probleem op te lossen. Ook, omdat ze ervan overtuigd zijn dat het veelal om laksheid gaat. “De kosten moeten wel zo laag mogelijk blijven.”

Menselijke maat

Volgens Ten Vergert is de menselijke maat terug in het bijstands- en WMO-beleid. “Het inzicht is veranderd”, zegt hij. Sümer concludeert echter: “Er is een begin gemaakt. De omgang met kwetsbare burgers door het gemeentelijk apparaat moet verder worden verbeterd. Dat is in het verleden niet goed gegaan”, vindt ze.

20220304 ITV80 partijgesprekken 9869 gast CDA Ton ten Vergert CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Soepeler

Nou werd dat uiterst strenge beleid uitgevoerd door uitgerekend CDA-wethouder Patrick Welman. Ten Vergert merkt op dat dat Welman feitelijk werd gedwongen door de regels uit Den Haag. “Hij moest een pijnlijk beleid uitvoeren. Met het inzicht van nu zijn we te rigide geweest op een aantal punten. Nu gaan we er soepeler mee om.”

Prognose

De lijsttrekker denkt bij het prognosebord dat zijn partij evenals vier jaar geleden vier zetels krijgt. “Dat hebben we wel verdiend Als we stabiel kunnen blijven is dat goed, gezien de landelijke perikelen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.