Verkeer
Stuur appje
Zoek

PVV Enschede: 'Minder subsidie naar cultuur en theaters, want dat zijn elitefeestjes'

De toon is gezet. Cultuur en theaters zijn elitefeestjes, de lokale lasten worden verlaagd en die fietsstraat naar Duitsland is te duur. De vertegenwoordigers van de PVV, lijsttrekker Hidde Heutink en Harold Busschers, willen scherpe keuzes maken en voor ‘een betaalbare stad zorgen’.

Voor alles zegt Heutink: “Mensen hebben echt nodig dat ze meer geld in de portemonnee houden.” Hoe de PVV dat gaat doen? Door bijvoorbeeld de parkeertarieven en afvalstoffenheffing te verlagen, diftar af te schaffen en te korten op de cultuursubsidies. “We gaan scherpe keuzes maken”, verwoordt Heutink zijn koers.

“Enschede keert 106 miljoen uit aan subsidies. Dat kan minder. Waar gaat het mis in de cultuur dat het zoveel geld moet kosten?” Volgens Busschers is cultuur niet voor mensen die weinig hebben te besteden.

Veiligheid

Dan kun je beter geld uitgeven voor de veiligheid van de Enschedeërs, want Hidde Heutink weet dat een op de vier Enschedeërs zich onveilig voelt in de stad. “Autos’ vliegen in brand, in Zuid hebben we een groot probleem, er worden mensen neergestoken. Laten we beginnen met meer handhaven en meer boa’s.”

Energietransitie

Een heel stringente mening heeft Heutink ook over de energietransitie. “Niet doen, onhaalbaar, onbetaalbaar en niet rendabel”, zegt hij. De lijsttrekker ontkent niet dat de natuur belangrijk is en dat we uiteindelijk een keer af moeten van fossiele brandstoffen. Maar daar kun je heel lang de tijd voor nemen, waardoor ruimte ontstaat voor technische vernieuwingen. “Zo’n energietransitie is niet te betalen.” Isoleren van woningen is prima, maar daarna ophouden om aan de knoppen te draaien.”

20220311 ITV80 partijgesprekken 2064 gast PVV Alberto Blömer CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Vluchtelingen

Heb je het over de PVV dan heb je het over vluchtelingen. Daarover zijn de twee aan tafel kort. “Enschede is vol. En genoeg is genoeg.” Een uitzondering kan worden gemaakt voor de vluchtelingen uit Oekraïne, want dat ‘zijn echte vluchtelingen en die moet je helpen’. Voor wat betreft de huidige bewoners van de noodopvang op het voormalige vliegveld. “Die moeten terug, want die profiteren”, aldus Harold Busschers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.