Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Hengelo, bouw nu voor je eigen starters, níet voor de urban creators'

D66, Lokaal Hengelo en R3 gingen tijdens het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat in debat over onder meer de stelling 'Een zelfwoonplicht is de oplossing voor de Hengelose woningnood'. Daarmee is Glenn Dedecker (Lokaal Hengelo) het niet eens: "Mensen moeten een huis kunnen verhuren als zakcentje voor later."

One-issuepartij

Jan Huiskes, lijsttrekker van R3, mag aftrappen. R3, dat staat voor Realisme, Respect en Rechtvaardigheid, is een typisch one-issuepartij. Huiskes heeft over lang niet alles zijn mening paraat, maar als het om het woningtekort gaat, dan is zijn verhaal goed dichtgetimmerd. Hij weet hoe hij elke Hengelose starter aan een woning met een hypotheek onder de 600 euro per maand kan helpen. De gemeente werkt alleen nog niet erg mee.

“Je zou kunnen beginnen om in Hart van Zuid niet te bouwen voor zogenaamde 'urban creators', een doelgroep die er in Hengelo niet is, maar voor Hengelose starters.”

UWV-kantoor

Huiskes legt uit: "De gemeente Hengelo wordt geregeerd door computers. Ik heb een goed uitgewerkt plan liggen om woningen te realiseren in leegstaand vastgoed, maar de gemeente kijkt er niet eens naar." Huiskes doelt op zijn plannen met het leegstaande stadskantoor aan de Hazenweg en later het UWV-kantoor aan de Beatrixstraat. "Ik heb al een aannemer die staat te popelen om te beginnnen." Wat de stelling betreft, daarin kan Huiskes een eind meegaan: "Als de koper het huis niet zelf betrekt, dan zal toch in elk geval een naast familielid er moeten gaan wonen."

Buitenlandse investeerders

Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo: "Een zelfwoonplicht lost het woningtekort natuurlijk niet op. Daarbij vind ik dat mensen een huis moeten kunnen verhuren als zakcentje voor later. Het wordt pas een probleem als buitenlandse investeerders hele straten gaan opkopen, zoals in Almelo gebeurd is."

D66-lijsttrekker Sebastiaan van der Pal heeft het over 'symptoombestrijding'. Volgens hem is de oplossing eenvoudigweg woningen bouwen voor de bestaande vraag. Alleen: wie gaat die woningen bouwen? "Jarenlang zijn er Den Haag beslissingen genomen op basis van verkeerde aannames. Plus: bouwmaterialen zijn de laatste tijd fors in prijs gestegen. Het probleem is niet een, twee, drie opgelost."

icon_main_info_white_glyph

Online terugkijken

Het 1Twente Hengelo Lijsttrekkersdebat werd gevoerd aan de hand van stellingen die werden aangedragen door de Hengeloërs én de Hengelose partijen. Het debat tussen de kandidaten van R3, D66 en Lokaal Hengelo en de andere debatten zijn terug te kijken via het YouTube-kanaal van 1Twente Hengelo.

Urban creators

Dedecker: "Je zou kunnen beginnen om in Hart van Zuid niet te bouwen voor zogenaamde 'urban creators', een doelgroep die er in Hengelo niet is, maar voor Hengelose starters." Huiskes springt er bovenop: "Klinkt heel mooi, maar dat wordt nog altijd onbetaalbaar. Starters kunnen de hypotheek voor een woning in Hart van Zuid echt niet betalen. Ik zeg: bouw geen woningen van 4 ton, maar voor de vraag."

4.500 woningen erbij

Van der Pal: "Dertig procent, maar liever nog meer, van het aantal te bouwen woningen de komende 10 jaar (de gemeente heeft beloofd dat Hengelo er in die periode 4.500 woningen bij krijgt, red.) moet sociale woningbouw zijn." Het is volgens de D66-lijsttrekker de taak van de gemeente om het voor de projectontwikkelaars interessant te maken om voor die dertig procent de schop in de grond te steken. "Daarover moeten de partijen het gesprek aangaan."

Andere stellingen die de drie bespraken hadden te maken met de thema's 'onderwijs' en 'energietransitie'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.