Verkeer
Stuur appje
Zoek

Volt: ‘Camera’s zorgen niet voor een veilig Enschede’

Europapartij Volt wilt zijn connecties met Münster gebruiken om meer mogelijkheden te creëren binnen de Euregio. Daarnaast moeten de inwoners van Enschede beschermd worden, zowel op fysiek als digitaal vlak. Lijsttrekker Erik Kemp vertelt samen met Linda Wessink over de visie van de nieuwe speler binnen de gemeentepartijen.

Euregio

“Er ligt een wereld naast de grens die nog niet ontdekt is,” zegt Kemp over de Euregio. Hij is ervan overtuigd dat de band die Enschede met Münster heeft, waar Volt een plaats heeft in de gemeenteraad, de economie kan versterken. “Er is best wel veel werkeloosheid in Enschede, we willen mensen laten zien dat je ook over de grens kunt werken.”

De onderlinge stedenband moet er ook toe leiden dat studenten vaker voor onze oosterburen zullen kiezen zodra een dagje uit wordt gepland. “Samen met onze collega’s in Münster willen wij een Euregionale cultuurpas invoeren. Zo kunnen ze naar musea, evenementen en festivals over de grens”

Veiligheid

Het vizier van Volt is niet alleen maar buiten de stad gericht. Volgens Kemp en Wessink is het van levensbelang dat de inwoners van Enschede zich veilig voelen. Volgens het duo kunnen camera's kunnen deze veiligheid niet leveren. Als het aan hen ligt zouden ze volledig verdwijnen in de binnenstad omdat camera’s een negatieve reactie kunnen uitlokken bij de inwoners.

Volt wilt in plaats hiervan zijn eigen versie van de Rotterdamse stadsmariniers invoeren in Enschede: de ‘stadsnoabers.’ Deze ambtenaren zijn in tegenstelling tot boa’s en politie niet bedoeld om de orde te handhaven. Een ‘stadsnoaber’ moeten weten wat er speelt in de wijk. Door veelvuldig te praten met de bewoners lossen ze problemen op. “Een soort lichtere variant van een wijkagent”, zegt Kemp.

20220310 ITV80 partijgesprekken 1866 gast Volt Erik Kemp CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Digitalisering

“Het is onbegrijpelijk dat er geen landelijk digitaal ministerie is,” vindt Kemp. “Het is de taak van de overheid om burgers te beschermen tegen digitale platformen. Als er een wethouder digitale zaken was geweest in deze stad, was het WIFI-tracking debacle niet gebeurt. We moeten de mediawijsheid van de inwoners van Enschede verhogen. Een manier hoe we dit zouden aanpakken, is door jongeren een cursus mediawijsheid te laten geven in de bibliotheek", besluit de lijsttrekker van Volt Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.