Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelose fotografen ontmoeten elkaar in dubbeltentoonstelling: ‘All tomorrow's parties’ en ’Stories from the street’

20220305 zie de vide jenny de groot 2
'All tomorrow's parties,' fotografisch werk van Jenny de Groot
Beeld: Emile Urban

Werken van de Hengelose fotografen Jenny de Groot en Frans Mensink zijn op dit moment te bewonderen in Zie de Vide, in Schouwburg Hengelo.

All tomorrow's parties

'In All tomorrow's parties' lijkt Jenny de Groot terug te gaan naar het verleden," zegt Renata de Frankrijker, samensteller van de tentoonstelling. In een installatie met een serie hangende foto's is te zien hoe Jenny op het podium staat, met badjas en masker in de hand en wordt omringt door zeven dansende jurken.

"Jenny staat op het podium waar het optreden zou kunnen beginnen. De vraag is of het masker vandaag opgaat en ze anoniem kan blijven of gaat ze zich verkleden en transformeert ze naar een andere identiteit."

"Die jurken heeft Jenny eerder in allerlei fotoshoots gebruikt. Ze heeft voor de jurken gekozen omdat ze in zwart-wit zijn en een hint geven naar zwart-witfotografie waar ze zich de laatste jaren steeds meer op richt." De jurken komen uit een grote verzameling jaren '50, '60, en '70 kledingstukken, afkomstig van theaterkostuumontwerper Marieke Kamphuis.

20220305 zie de vide frans mensink2
'Stories from the street' van de Hengelose fotograaf Frans Mensink
Beeld: Emile Urban

In het midden van de vide van de Schouwburg komt het werk van Jenny de Groot en Frans Mensink samen. Voor het samenstellen van 'Stories from the street' heeft Mensink geput uit een rijk fotoarchief dat hij in de loop der jaren heeft opgebouwd. Het bestaat uit onder meer beelden van verdwenen of vervallen gebouwen, natuurfoto's, portretten en straatreportages.

“Frans zwerft graag door de straten van steden als Groningen, Amsterdam en Utrecht. Gewoon met de camera op pad en in een split second een foto vastleggen van wat hij dwalend tegenkomt.”

Stories from the street

'Stories from the street' laat een reeks straatscenes zien en een tijdsbeeld vanaf 1977 tot nu toe. "Frans zwerft graag door de straten van steden als Groningen, Amsterdam en Utrecht," zegt De Frankrijker. "Gewoon met de camera op pad en in een split second een foto vastleggen van wat hij dwalend tegenkomt." Eén van de vroegere foto's maakte Mensink toen hij zelf 18 jaar oud was.

Het fotovak kreeg Mensink met de paplepel ingegoten, want zijn vader was ook fotograaf. De vele camera's van zijn pa lagen letterlijk voor het oprapen en zo is Mensink ook het vak ingerold. Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt wel dat zijn jongere neef Mark Mensink ook de fotovakschool heeft gevolgd en nu fotograaf is.

20220305 zie de vide frans mensink3
Zie de Vide in Schouwburg Hengelo
Beeld: Emile Urban

Zie de Vide

De organisatie van 'Zie de Vide', een initiatief van de Hengelose professioneel beeldend kunstenaar Pier van Dijk, is eind vorig jaar overgenomen door kunstenares Renata de Frankrijker. Het project bestaat sinds 2012 en beleeft zijn negende seizoen. "Ik moet bekennen dat het me emotioneel best wel wat doet als ik hier zo rondstap en dat na zoveel jaren het stokje met veel enthousiasme is overgenomen," zei Van Dijk vorige week bij de opening. "Ik hoop dat hier heel veel goede kunst in deze prachtige ruimte gepresenteerd gaat worden."

icon_main_info_white_glyph

Info

Werk van de Hengelose fotografen Jenny de Groot en Frans Mensink is te zien in de vide van Schouwburg Hengelo in de hal van maandag tot en met vrijdag van 12:00 - 16:00 uur of in de foyer tijdens het bezoeken van een theatervoorstelling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.