Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vuurwerk tussen GroenLinks en de PVV in slotdebat van 1Twente

GroenLinks en de PVV vlogen elkaar in de haren over het thema veiligheid in het slotdebat van 1Twente, dat maandagavond in Studio Balengebouw werd gehouden. “Hang overal in de stad camera’s op”, stelde voorman Hidde Heutink van de PVV. Lijsttrekker Bart Peeters Weem wilde daar niets van weten. “Camera’s helpen niet, wij willen preventie, activiteiten voor jongeren en betere jeugdhulpverlening.”

Veiligheid was maar een van de negen thema’s die aan de orde kwam in het zeer goed bezochte slotdebat van de gemeenteraadsverkiezingen. Alle achttien lijstrekkers deden eraan mee. 1Twente haalde via wijkgesprekken en uit een in de stad verspreide enquête de verkiezingsthema’s bij de Enschedeërs op. Het ging in het debat onder andere ook om het afvalbeleid, armoede, wonen en de energietransitie.

Hollywoodfilm

Bij he thema veiligheid kwam het tot een clash tussen de PVV en Groen Links. De PVV had het over schietpartijen, Enschede als narcostad en de autobranden. Enschede is zo onveilig, zegt PVV-lijsttrekker Hidde Heutink dat wat hem betreft overal camera’s opgehangen kunnen worden. Zijn tegenstrever Bart Peeters Weem van GroenLinks wees die oplossing van de hand. “Ik herken me hier niet in. Uw verhaal lijkt wel een Hollywoodfilm.”

20220314 ITV80 slotdebat 2323 debat PVV GL Hidde Heutink en Bart Peeters Weem CLEAN
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Afval

De Enschedeërs die de enquête invulden maken maken zich trouwens ook heel druk om het afvalbeleid en de armoede in de stad. Hadassa Meijer van de ChristenUnie en Piet van Ek van de SP die met elkaar debatteerden over de troep op straat willen aanpassingen van het beleid. Hoe die er precies uit komen te zien weten ze nog niet. Van Ek wil het gratis stortquotum van 300 kilo terug en Meijer stelt voor om grof huishoudelijk afval een week lang aan de straat te zetten, zodat Enschedeërs bij elkaar kunnen shoppen. “Na een week kan Twente Milieu alles wat er dan nog staat ophalen.”

Anne Linde van de Veen

Alle thema’s werden op die manier doorgesproken en Anne Linde van de Veen zong erover. Het totale debat of het debat waarin de favoriete lijsttrekker van leer trekt kan op deze site worden bekeken.

Nabeschouwing

Op 'the day after' beschouwden de gespreksleiders in 1Twente Vandaag kort na op het debat, waarbij ze hun beleving van de avond deelden en een aantal hoogtepunten de revue lieten passeren:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.