Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Eerste Oekraïense vluchtelingen arriveren woensdag bij voormalig azc in Azelo

Asielzoekers centrum Azelo RTV Oost Wouter de Wilde
In het voormalige jongensinternaat Maria Mediatrix in Azelo arriveert woensdag een eerste groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen.
Beeld: RTV Oost / Wouter de Wilde

In het voormalige jongensinternaat Maria Mediatrix in Azelo arriveert woensdag een eerste groep Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Het gaat om maximaal 50 mensen. Op het terrein is de afgelopen weken hard gewerkt om de slaap- en woonvertrekken gereed te maken voor de opvang van deze vluchtelingen. Die zijn grondig opgeknapt en schoongemaakt.

Voorzieningen

Naast de voorzieningen is er 24 uur per dag bewaking aanwezig op en rondom het terrein. Ook wordt gewerkt met tolken en een huismeester om zowel de ontvangst als de dagelijkse opvang in goede banen te leiden. “De mensen moeten op elk moment van de dag ergens kunnen aankloppen. Of het nu gaat om medische zorg of gewoon voor een praatje”, zegt de Bornse wethouder Martin Velten.

Veiligheidsregio Twente

Hoeveel vluchtelingen er woensdag daadwerkelijk komen, bepaalt de Veiligheidsregio Twente (VRT). Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen houdt de gemeente Borne een bandbreedte aan van 250 tot 350 mensen. Dit is inclusief de opvang bij De Zwanenhof, waar op dit moment ongeveer 70 personen worden opgevangen.

Hengelo

In Hengelo worden nog geen Oekraïners op grootschalige wijze opgevangen. Wel zijn er plannen om zo'n tweehonderd mensen op te vangen in sloopwoningen in De Nijverheid. Probleem is echter dat een deel van die woningen nu antikraak bewoond worden. Onder meer de SP en de PVV hebben hierover vragen gesteld.

Michelle Slinkman sloopwoningen antikraak nijverheid
Lees ook
Michelle: 'Ik zou best m'n huis willen delen met een of twee vluchtelingen'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.