Verkeer
Stuur appje
Zoek

Boekelo vindt dorpsraad belangrijker dan gemeenteraad

Boekeloërs vonden de verkiezingen van hun dorpsraad nog belangrijker dan de gemeenteraadsverkiezingen. Tachtig procent van de dorpelingen kozen op 16 maart een nieuwe dorpsraad, terwijl ‘maar’ 70 procent op gemeenteraadsleden stemden. “Je moet juist naar het lokale, mensen moeten zich betrokken voelen”, zegt de nieuwbakken voorzitter André de Boer van de Dorpsraad Boekelo over de succesvolle verkiezingen.

Het enthousiasme voor de dorpsraadverkiezingen zegt veel over de betrokkenheid van de Boekeloërs bij hun dorp. De Dorpsraad Boekelo is het enige vertegenwoordigend lichaam in Enschede dat officiële verkiezingen houdt inclusief stempassen en stemkaarten. De Boer: “Ze zien het belang van stemmen. Je moet de bewoners veel meer betrekken bij het beleid. Je ziet het al bij de landelijke partijen. De campagnes die ze voeren worden landelijk uitgevoerd, terwijl je juist terug moet naar het lokale.”

Droom van Boekelo

En dat hebben ze goed begrepen in Boekelo. De dorpsraad komt op voor het belang van het dorp, heeft adviesrecht en maakte samen met bewoners het toekomstplan ‘De droom van Boekelo’ dat een doorlooptijd van 2020 tot 2030 heeft. Daarin zijn de speerpunten voor de ontwikkeling van het dorp opgeschreven. “Hoe zie je Boekelo over tien jaar?”, verklaart de voorzitter.

De Zwede

Dat plan is uitgangspunten van het handelen van de nieuwe dorpsraad. In dat plan is onder andere de woonvisie opgenomen, omdat ‘we willen weten wat we aan woningbouw nodig hebben’. Ook heel belangrijk voor het dorp is de ontwikkeling van de multifunctionele accommodatie De Zwede. Er werd een atletiekbaan toegevoegd en nu wordt hard gewerkt aan de bouw van een nieuwe sporthal op die plek.

Noordtak

“Als dorp is dit onze visie. Zo willen we aan de gang. Ik ben nu bezig om met de negen leden een goede groep te maken die samen de droom van Boekelo na wil streven. Behalve wonen en De Zwede is er ook nog de Noordtak waarover we ons druk maken.”, vertel André de Boer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.