Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-burgemeester Theo Bovens keert terug in Enschede, maar nu als formateur van coalitie

Theo Bovens
Theo Bovens was tussen oktober 2021 en februari 2022 waarnemend burgemeester in Enschede.
Beeld: 1Twente

Hij nam pas een kleine drie maanden geleden afscheid als waarnemend burgemeester van Enschede, maar keert nu al weer terug in de stad waar hij van is gaan houden: Theo Bovens. De Limburger is door Burgerbelangen gevraagd om de coalitieonderhandelingen met VVD, PvdA en ChristenUnie te begeleiden. Hij krijgt daarbij hulp van Henk Veerbeek, die ook al informateur was.

"Zijn naam schoot al eerder door mijn hoofd als informateur", aldus Van den Berg. "Maar dat ligt politiek iets te gevoelig." In het informatieproces, dat direct na de verkiezingen begint, gaat het vooral om aftasten: welke partijen willen en kunnen met elkaar een meerderheidscoalitie vormen in de gemeenteraad? Tijdens het formatieproces zijn die partijen al bekend en gaat het puur om de onderhandelingen: welke wensen kunnen de partijen waarmaken en welke concessies moeten zij doen?

Van Rees moet zelf formeren

Ook Jan Martin van Rees, die samen met oud-schooldirecteur Henk Veerbeek het informatieproces begeleidde, is gepolst als formateur. "Maar hij kan dat niet meer bolwerken", aldus Van den Berg, "omdat hij zelf het formatieproces in Almelo in gaat." Van Rees is namelijk wethouder in Almelo namens de lokale partij LAS, waarmee opnieuw onderhandelingen worden gevoerd voor de vorming van een coalitie. Volgens Van den Berg zei Veerbeek direct ja toen hij werd gevraagd voor de 'eervolle taak'.

icon_main_info_white_glyph

Theo Bovens

Theo Bovens (62) fungeerde tussen het vertrek van Onno van Veldhuizen (oktober 2021) en de aanstelling van Roelof Bleker (februari 2022) fungeerde als waarnemend burgemeester in Enschede. Hij is weliswaar na zijn vertrek aan de slag gegaan in de Raad van Toezicht van Zuyd Hogeschool, maar dat is geen fulltime functie. Voordat hij waarnemend burgemeester in Enschede werd, was Bovens gouverneur (Commissaris van de Koning) in de provincie Limburg.

'Verbindende capaciteiten'

Volgens Niels van den Berg is Theo Bovens een ervaren politicus, die de personen en de onderlinge verhoudingen in de Enschedese gemeenteraad goed kent en over 'verbindende capaciteiten' beschikt. Dat is geen overbodige luxe, aangezien PvdA en ChristenUnie opnieuw om tafel zitten met de VVD, de coalitiepartner waarin zij eind januari samen met D66 openlijk het vertrouwen in opzegden. Saillant: dat gebeurde tijdens de laatste raadsvergadering onder leiding van Theo Bovens.

Overigens verwacht Niels van den Berg dat na de meivakantie de onderhandelingen voortvarend kunnen worden opgepakt. Als alles goed gaat zou er medio juni een coalitieakkoord aan de gemeenteraad moeten worden gepresenteerd. Dan volgt ook de installatie van de vijf of zes 'nieuwe' wethouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.