Het samenvoegen van sportcomplexen in Enschede gaat nog niet van een leien dakje. En daarom heeft de gemeente besloten om het proces wat te versnellen. Er zijn vier sportparken aangewezen die op termijn in ieder geval dicht moeten. Nog voor het einde van het voetbalseizoen moet ook al duidelijk zijn waar de gebruikers van deze accommodaties eventueel terecht kunnen.
Uiteindelijk is het samenvoegen van sportcomplexen een bezuiniging van de gemeente Enschede via het sportbedrijf Sportaal. Al jaren geleden is besloten om op beheer en onderhoud te besparen door meerdere voetbalvelden in de stad af te stoten.
Later is het plan voor zogeheten sportclusters ontwikkeld. Dit zijn al dan niet nieuw te bouwen sportaccommodaties waar meerdere clubs gehuisvest worden, zoals daarvoor plannen zijn op Het Diekman en in de Wesselerbrink. De oude sportcomplexen kunnen dan in het geheel worden gesloten en komen in aanmerking voor bijvoorbeeld woningbouw.
Sportparken die de gemeente op afzienbare termijn wil sluiten voor amateursport zijn het Wethouder Horstmanpark en het complex van Achilles Enschede (beide Horstlindelaan), Sportpark Phenix Zuid (Zuid Esmarkerrondweg) en Sportpark Diekman-West (Weggelhorstweg).
Een belangrijke reden om sportparken af te stoten is dat de gronden interessant zijn voor woningbouw. In de omgeving van Phenix is en wordt bijvoorbeeld de luxe woonwijk De Leuriks ontwikkeld. Het Wethouder Horstmanpark is al eerder genoemd als woningbouwlocatie, al speelt de geurcirkel van een nabijgelegen boerderij op dit moment nog parten. Sportpark Diekman-West is in gedachten als de nieuwe topsportcampus waar onder meer FC Twente zich met zijn trainingscomplex zal huisvesten.
De huidige gebruikers van de sportcomplexen zullen dus op afzienbare termijn moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Voor de clubs op het Wethouder Horstmanpark krijgt dat gedurende het volgende seizoen al zijn beslag. Rugbyvereniging ERC'69 en American footballclub Enschede Broncos hebben inmiddels al de intentie uitgesproken om samen met vier andere sportverenigingen te verhuizen naar het toekomstige sportcluster Diekman-Oost, bij De Tubanters.
Lees verder onder de afbeelding
Waar de toekomst van de Turkse Voetbalvereniging (TVV'96) en de Surinaamse Voetbalvereniging (SVV'91) ligt, is nog niet duidelijk. Er wordt gespeculeerd over een verhuizing naar het toekomstige sportcluster Zuid bij Victoria'28 aan de Geessinkweg, maar dat geeft wel nieuwe uitdagingen. De 'cultuurclubs' willen namelijk een eigen clubgebouw en de gemeente denkt voor Zuid juist aan een multifunctionele accommodatie waarin meerdere clubs hun kantine delen.
Door de terugkeer van het trainingscomplex van FC Twente naar Het Diekman, moeten PW, SEO (scheidsrechtersvereniging) en Sportclub Enschede uitkijken naar een nieuwe locatie. PW heeft die in principe gevonden in de voormalige kantine van Zuid-Eschmarke aan de J.J. van Deinselaan. Maar Sportclub Enschede maakt nog geen haast met een verhuizing. "Eerst moet de financiering van FC Twente nog maar rondkomen", zegt ad-interim voorzitter Jan Bijvank.
De gemeente Enschede heeft immers gezegd dat er geen cent wordt gestoken in het trainingscomplex van de profclub zelf, alleen de grond wordt beschikbaar gesteld. In eerste instantie wilde Sportclub Enschede met buurman PW 'meeverhuizen' naar Diekman-Oost, maar daar zag de club van af. Vervolgens stuurde de gemeente aan op het sportcluster Zuid, maar SC Enschede maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van die plannen.
Voor een toekomstbestendige en betaalbare accommodatie aan de Geessinkweg moeten de vier beoogde gebruikers minstens 1500 betalende leden tellen. Victoria'28, FC Aramea en FC Suryoye telden bij aanvang van het huidige seizoen 2021/2022 iets meer dan 1000 leden (bron: KNVB). Bij Sportclub Enschede waren dat er ruim 100. De twee andere verenigingen die worden genoemd voor sportcluster Zuid, SVV en TVV, hebben volgens de KNVB samen bijna 200 leden. Het gaat hier in alle gevallen weliswaar om leden die nog actief voetballen.
Liever verhuist Sportclub Enschede naar de voormalige velden van korfbalclub Rigtersbleek (naast de gelijknamige voetbalvereniging) op Twekkelerveld. "Die wens staat nog altijd", aldus Bijvank. Echter lijkt de gemeente minder enthousiast te zijn over dat voorstel. Bijvank: "Ook een verhuizing naar Diekman-Oost sluiten we nog altijd niet uit. Maar in dat geval vragen we wel een eigen clubgebouw."
Bij voetbalvereniging Phenix aan de Zuid Esmarkerrondweg is het besef er dat de club op termijn zal moeten verhuizen. "Maar dat heeft nog niet zo'n haast. Dat speelt pas over drie of vier jaar", zegt voorzitter Henk ter Heegde. De kleine vereniging - met ingang van dit seizoen waren er 89 spelende leden ingeschreven bij de KNVB - wil het liefst in Enschede-Oost blijven, maar de vraag is hoeveel opties daarvoor zijn. Een gewenste verhuizing richting Glanerbrug is vanuit de gemeente geen optie, aldus Ter Heegde. Wel zijn de velden bij Sportpark Schreurserve (Sparta Enschede en Vosta) wel eens genoemd.
Wethouder Niels van den Berg zegt dat de gemeente en sportbedrijf Sportaal samen met de betreffende verenigingen aan het kijken is naar de opties. Nog voor het einde van dit seizoen, eind mei, wordt er in een vergadering van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV) een plan gepresenteerd. Dan moet duidelijk zijn welke scenario's er voorliggen voor de verenigingen die hun huidige sportcomplex moeten verlaten.
In de toekomst blijft het niet bij deze vier, weet Van den Berg. De gemeente wil op meerdere plekken accommodaties samenvoegen, waaronder ook in Glanerbrug. "We gaan clubs niet dwingen", zegt de sportwethouder, "maar we gaan ook niet meer investeren in bestaande accommodaties, alleen nog in nieuwe clusters." Daarmee doelt Van den Berg vooral op 'kleinere' complexen, zoals Sportpark 't Bultserve in Glanerbrug, waar Sportlust voetbalt. Er wordt gedacht aan één groot complex voor de drie Glanerbrugse voetbalclubs: Sportlust, Avanti-Wilskracht en Eilermark.