Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Cartoonist Volkskrant: 'Link met dakdrama kwam later'

199353 cartoon volkskrant 1

Cartoonist Jos Collignon heeft geen moment de spot willen drijven met een van de heftigste momenten uit de geschiedenis van FC Twente, het instorten van het stadiondak in 2011.

De tekst onder zijn cartoon in de Volkskrant, waar een vader en zijn zoontje mistroostig te midden van de ruïne van De Grolsch Veste zitten, verwijst daar wel naar: Al weer. ,,Supporters voor wie hun voetbalwereld instort ¦ Het beeld was er al voor ik me realiseerde dat FC Twente al eerder een drama heeft meegemaakt , zegt Collignon in een reactie.

De cartoonist voelt juist mee met de fans die zich beroofd zien van eredivisievoetbal. ,,Ik tekende om de club een hart onder de riem te steken. Jammer dat dat zo niet mocht zijn , zegt hij. ,,Zonder dat dakdrama zou ik het ook zo getekend hebben.

Pas in tweede instantie voegde Collignon de tekst toe, om te verwijzen naar het eerdere onheil. ,,Woede alom , reageert hij. ,,Maar deze cartoon is niet gericht op de slachtoffers of schuldigen indertijd. Juist de kwaadwillende interpretatie van de tekening door anderen maakt de betrokkenen woedend. Die woede wordt volgens Collignon versterkt door de reactie van Twente zelf, de club noemde het respectloos en smakeloos, maar ook door andere media.

Hoe gevoelig zowel de dreigende ondergang van FC Twente als het verdriet van destijds liggen, ervaart Collignon nu aan den lijve. Bovendien: satire in het algemeen roept nogal wat weerstand op tegenwoordig. De cartoonist: ,,De zo nuchtere Twentenaren doen ineens anonieme bedreigingen die ik eerder van exotische bevolkingsgroepen heb gehad. Voetbalsupporters en nuance gaan toch niet zo goed samen. Blijkt.

Lees ook: FC Twente boos over 'smakeloze' Volkskrant-cartoon

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.