Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Fietsketting': in groepjes sneller het drukste kruispunt van Hengelo over

Het was een komisch tafereel maandagmorgen op het fietspad tussen Hengelo en Borne: cheerleaders en fietsers met opvallende borden achter hun vehikel wezen mensen op de aftrap van een bijzondere proef: de fietsketting. Daarbij detecteren slimme camera's groepjes fietsers, die voorrang krijgen op het snelle verkeer. Mensen die nog niet in een groepje fietsen wordt gevraagd dit te doen aan de hand van borden. Alleen vanmorgen kregen ze hierbij steun van de cheerleaders...

Betere doorstroming

Wethouder Gerard Gerrits vertelt vol enthousiasme over het initiatief waarbij het mes aan twee kanten snijdt: "Fietsers krijgen nu sneller groen, waarmee we het fietsgebruik hopen te stimuleren. Bij dit verkeerslicht staan fietsers vaak een minuut of langer te wachten. Dat is nu verleden tijd. Daarnaast zorgen we met deze proef ook voor een betere doorstroming van het snelle verkeer. Als fietsers in groepen gaan fietsen, hoeven de andere weggebruikers ook minder vaak te wachten op rood."

“Dit is misschien wel het drukste kruispunt van Hengelo, waar een stukje doorstroming voor fietsers enorm wenselijk is.”

Druk punt

De proef wordt bewust uitgevoerd op het fietspad langs Plein Westermaat, waar verkeer van en naar de A1 samenkomt met het doorgaande verkeer tussen Hengelo en Borne. "Dit is misschien wel het drukste kruispunt van Hengelo, waar een stukje doorstroming voor fietsers enorm wenselijk is. We zijn heel erg nieuwsgierig naar wat deze proef doet met de afwikkeling van het autoverkeer."

Fiets verkeerslicht groen pixabay
Lees ook
Landelijke primeur Hengelo: groepjes fietsers krijgen sneller voorrang

Opstopping

De proef, een landelijke primeur, wordt bekostigd door de provincie Overijssel. Het adviesbureau Sweco is belast met de uitvoering. De komende weken wordt bekeken of het een succes is. Ondertussen kunnen ook nog dingen worden aangepast, bijvoorbeeld als het snelle verkeer langer moet wachten dan wenselijk is of als er door een plotselinge opstopping op de A1 iets anders van de verkeersinstallatie wordt verwacht.

Fietsketting 2 hengelo mei 2022
Als fietsers deze regels opvolgen, zijn ze eerder op de plek van bestemming.
Beeld: 1Twente
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.