Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

BAM-festival geeft jong talent een podium: “Deze acts staan over twee jaar op Pinkpop”

Studio t uurtje apart bam patrick slagers1
BAM-organisator Patrick Slagers in de studio bij 1Twente Hengelo bij 't Uurtje Apart'
Beeld: 1Twente

Na twee jaar is er op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei weer een nieuwe editie van het BAM-festival, het gratis festival in het Prins Bernardplantsoen in Hengelo. In ’t Uurtje Apart, het wekelijkse radioprogramma met muziek van nieuwe onbekende bands of singer-songwriters, schoof donderdag BAM-organisator Patrick Slagers aan om te vertellen over de komende editie.

Twee dagen

Het festival is dit jaar voor het eerst twee dagen. Op vrijdagavond vanaf 19:00 uur wordt de BAM! Tribute Trip gehouden en op zaterdag is het oude vertrouwde festival. De organisator zegt heel erg blij te zijn dat BAM! nu twee dagen is. “We hebben het er altijd al over gehad, maar het is er nooit van gekomen. Na twee jaar niks doen hadden we echt zoiets van we gaan het gewoon proberen,” zei Slagers in de uitzending tegen presentator Gwen Lemmens.

Jong talent

Dit jaar staat er méér jong talent geprogrammeerd op het festival. Eén van de bands die op zaterdag speel is Oh Whale een band uit Overijssel met invloeden van onder meer Radiohead en Sonic Youth. “Jong talent kunnen wij écht een podium geven. Het zijn allemaal veelbelovende talenten die nog niet bekend zijn, maar over een jaar of twee, drie op Pinkpop staan. Dan hebben wij ze alvast op BAM! gehad.”

Eén van de tributebands die op vrijdagavond geprogrammeerd staat, is Absolutely Floyd, een tienkoppige band. Absolutely Floyd, opgericht in 2007, is inmiddels een gevestigde naam in de top van de Nederlandse Pink Floyd tributebands.

Op zaterdag is Indian Askin te zien. Zij hebben inmiddels meerdere succesvolle clubtours gedaan en speelden op meer dan vijftig festivals, waaronder EuroSonic, Best Kept Secret, Paaspop, Zwarte Cross en Lowlands. De band werd meerdere keren bestempeld als veelbelovend talent en wonnen in die categorie al eens een Edison.

Studio t uurtje apart bam patrick slagers gwen lemmens
BAM-organisator Patrick Slagers in de studio bij 1Twente Hengelo bij 't Uurtje Apart'
Beeld: 1Twente

Van 8 tot 88 jaar

BAM! heeft dit jaar weer een breed en gevarieerd programma en biedt voor ieder wat wils met een mix van jonge bandjes en 'de oude garde.' Er is kunst, cabaret, maar ook aan de kinderen is gedacht. Die kunnen terecht in de speeltuin of genieten van kindertheater. “Je moet het een beetje zien als die Ravensburger-puzzels, die zijn ook voor 8 tot 88 en zo moet je BAM! ook zien. Als je de muziek niet leuk vindt, dan ga je kijken naar kunstobjecten of naar een optreden van straatartiest.”

““Jong talent kunnen wij écht een podium geven. Het zijn allemaal veelbelovende talenten die nog niet bekend zijn, maar over een jaar of twee, drie op Pinkpop staan. Dan hebben wij ze alvast op BAM! gehad.””

Net als Kerstmiddag is het BAM-festival inmiddels uitgegroeid tot een soort van reünie voor mensen die iets met Hengelo hebben. “Mensen die na hun studie zijn uitgevlogen vanuit Hengelo komen weer terug. Je ziet er mensen die je een jaar niet hebt gezien. Op BAM! kom je elkaar weer tegen.”

BAM 2019 rechtenvrij
Muziekliefhebbers kijken uit naar het BAM-festival, het gratis festival in het Prins Bernhardplantsoen op vrijdag 27 en zaterdag 28 mei.
Beeld: 1Twente

Vrijwilligers gezocht

Een gratis festival kan niet zonder de hulp van vrijwilligers. De organisatie is daarom nog druk op zoek naar mensen die beiden dagen willen helpen. Het gaat om uiteenlopende taken en klusjes, van glazen ophalen en spoelen tot het begeleiden van publiek.

“Al is het maar een paar uurtjes. Het hoeft niet de gehele dag, maar elk uurtje telt," zegt Patrick. "Je bezorgt er 16.000 mensen een mooie dag mee. Je mag daarnaast ook naar de medewerkersbarbecue na het festival én dat is heel erg gezellig." Vrijwilliger worden? Aanmelden kan via de website van het BAM-festival.

Luister terug naar 't Uurtje Apart, gepresenteerd door Gwen Lemmens:

icon_main_info_white_glyph

't Uurtje Apart

't Uurtje Apart is iedere donderdag live te beluisteren van 22:00 - 23:00 uur bij 1Twente Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.