Verkeer
Stuur appje
Zoek

Renate uit Lonneker op weg naar WK Kettlebell in Portugal

Samen met vijf andere vrouwen en Nico Assink uit Enschede als enige man maakt Renate Almekinders uit Lonneker deel uit van de groep Twentse kettlebellers die deelnemen aan het WK in Portugal. “Als ik echt veel concurrentie heb en ik haal goud dan wil ik wel op de platte kar”, geeft Almekinders toe.

Kettlebellen

Ze heeft haar twee kettlebells van elk 14 kilo meegenomen in haar fietstassen en demonstreert in de studio wat de bedoeling is. Soepeltjes stoot ze de zware 'kogels’ met handvaten van tussen haar voeten tot boven haar hoofd met gestrekte armen en weer terug. “Puur op techniek", zegt ze. Als even later presentator Niels Veurink ook een poging doet te kettlebellen blijkt waarom die techniek zo belangrijk is, tot hilariteit van zijn collega's.

Still 05
Ook presentator Niels Veurink moet er aan geloven: kettlebellen
Beeld: Redactie 1Twente

Gouden medaille

Van 2 tot 5 juni nemen negen Nederlandse kettlebellers waaronder liefst zeven Tukkers (zes vrouwen en één man!) deel aan het wereldkampioenschap kettlebell in het Portugese Porto. Het is de bedoeling om tien minuten lang dezelfde beweging te maken. Wie dat het vaakste lukt binnen die tijd is de winnaar en wint dus een gouden medaille.

“Het zou kunnen omdat we een vrouwelijke trainer hebben die ook bondscoach is”

Bondscoach

Zowel het Russische bestuurslid alsmede de Russische sporters zullen tijdens het WK afwezig zijn. Dat maakt het voor de Nederlandse deelnemers kansrijk om eremetaal te winnen. Op de vraag waarom er zoveel vrouwen uit Twente deelnemen, heeft Almekinders geen regelrecht antwoord. “Het zou kunnen omdat we een vrouwelijke trainer hebben die ook bondscoach is”, zegt ze. En daarmee doelt ze op Naomi Kooiker van Jaap's Gym in Oldenzaal, waar de groep kettlebellers traint.

Emancipatie

De sport komt van oorsprong uit Rusland en is immens populair in de voormalige Oostbloklanden. Heel lang werd deze krachtsport alleen door mannen beoefend, pas sinds 2001 zijn ook vrouwen welkom. Echter mochten ze tot 2015 alleen aan kampioenschappen deelnemen met 1 kettlebell. Vrouwen zouden niet in staat zijn op een verantwoorde manier met twee kettlebells te sporten. Nu is enkel het gewicht van de stalen kogels nog onderscheidend, mannen gebruiken kettlebells van 32 kilo tegen die van 24 kilo door de vrouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.