Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Kookgroep Hengelose Es zou graag meer eenzame ouderen aan tafel zien

Samen koken en eten als sociale activiteit, dat doen ze iedere dinsdagavond in het wijkcentrum van de Hengelose Es. Mensen die er alleen voor staan of eenzaam zijn, kunnen hier een hapje mee-eten en komen zo in contact met hun buurtgenoten. De kookgroep wordt gerund door vrijwilligers.

Vrijwilligers

Iedereen is druk in de weer. Vrijwilligers Ans en Gert zijn druk bezig met het schillen vaan aardappelen, vandaag zo'n vijf kilo. “Vandaag maken we stamppot andijvie”, zegt Riek Olde Reimer. Zij is vrijwilliger en coördineert de kookgroep. Samen met drie anderen kookt zij iedere dinsdagavond voor zo'n tien man. Volgens Olde Reimer heeft de kookgroep een belangrijke sociale functie: “Mensen die alleen zijn, kunnen aanschuiven. We gaan dan gezellig met elkaar eten en een praatje maken.”

Kookgroep

Voor vijf euro krijgen de bezoekers een volledige maaltijd, inclusief een toetje. De groep is een initiatief van Scoren in de Wijk, de maatschappelijke stichting van FC Twente. Met het initiatief wil de kookgroep eenzaamheid tegengaan en mensen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen. In andere Hengelose wijken zijn vergelijkbare alternatieven.

Ans en Gert Hendriks zijn beide vrijwilliger bij de kookclub. Ans helpt met het koken en Gert doet van alles: “Ik help bij de afwas en til de zware dingen. Ook help ik af en toe in de keuken”, zegt Hendriks.

‘Over de drempel’

De koopgroep kookt gemiddeld voor zo'n tien personen, maar wil graag dat de groep groter wordt. Via reclame in het wijkblad proberen de vrijwilligers meer mensen te vinden die willen mee-eten, alleen komt er niet veel respons op: “Het is moeilijk om mensen over de drempel te krijgen. Ze zijn toch een beetje terughoudend", zegt Gert Hendriks.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.