Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gestolen Enschedees standbeeld ‘Vlaamse vluchtelingen’ krijgt Hengelose replica

De Hengelose kunstenaar Rinus Morsink schrok zo van de diefstal van de beeldengroep ‘Vlaamse vluchtelingen’ in het G.J. Van Heekpark dat hij besloot aan te bieden om het na te maken. “Het is een van de weinige beelden die emoties bij mij oproept, het gaat over vluchtelingen en dat is actueler dan ooit", aldus de kunstenaar.

Van slag

Vorig najaar werd het bronzen beeld, dat een eeuw geleden werd gemaakt door de Belgische kunstenaar Albert Termote, gestolen van zijn sokkel. Het kunstobject belichaamt de opvang in 1915 van 600 Belgische vluchtelingen in Enschede, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Morsink had het beeld nog maar kortgeleden ontdekt en wilde het laten zien aan een bekende. “Ik dacht dat het vanwege de winter naar binnen was geplaatst, maar toen bleek het te zijn gestolen. Ik was helemaal van slag."

Replica

“Toen ik het beeld voor het eerst zag, kreeg ik echt de tranen in mijn ogen. Dat komt door de houding van de mensen, ze gaan echt gebukt onder ellende, het is prachtig vormgegeven”, zo schetst Morsink zijn betrokkenheid, die hem deed besluiten zich aan te bieden om een replica te maken.

“'Je moet niet precies hetzelfde willen maken, het is en blijft een kopie'”

Gietbeton

De kunstenaar maakt het beeld niet van het roofgevoelige brons, maar van gietbeton. “Je moet niet precies hetzelfde willen maken, het is en blijft een kopie. Dan wordt het toch iets anders, als je het in beton giet. Bovendien is het veel minder kostbaar.” De kunstenaar vraagt alleen een vergoeding voor de materiaalkosten.

Bouwtekening

Van het kunstwerk is geen bouwtekening, en dus zal Morsink het beeld moeten reproduceren op basis van foto's: “Ik zal de verhoudingen wel een beetje moeten gokken. Maar de vorm van het beeld blijft hetzelfde. Ik ben niet eerder tevreden dan dat het er exact op lijkt.” Morsink is begonnen met de voorbereidingen voor het beeld, dat hij medio september af denkt te hebben.

Kunst Vlaamse Vluchtelingen 2022 06 03 120935 nuoi
De bronzen beeldengroep 'Vlaamse vluchtelingen' stond een eeuw lang in het G.J. Van Heekpark in Enschede
Beeld: Vanheekpark.nl

Symbool

De parkcommissie van het G.J. Van heekpark heeft contact met het Belgische consulaat of ze een rol kunnen spelen bij de herplaatsing. De beeldengroep 'Vlaamse vluchtelingen’ was een symbool van de relatie van Enschede met België en zorgde eerder ook voor een cultuuruitwisseling tussen de steden Enschede en Gent.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.