Verkeer
Stuur appje
Zoek

Strijd voor behoud oude Storkbieb Hengelo gaat nieuwe fase in: 'Het is nog geen gelopen race'

Storkbieb 1twente
"Wij willen dat het pand behouden blijft voor de Hengelose gemeenschap, het moet een plek blijven van cultuur."
Beeld: 1Twente

De oude Storkbibliotheek aan de Vondelstraat in Hengelo is zaterdagmiddag voor even weer een heuse bieb: de boeken die je er op 4 juni tussen 14.00 en 16.00 uur kunt ophalen, hoeven echter niet terug: de lezers mogen de boeken houden. Ondertussen zijn Marian Rupert en de andere leden van de Actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo in afwachting van de terinzagelegging van de omgevingsvergunning: "Veel mensen denken dat het een gelopen race is, maar wij zien nog altijd aanknopingspunten."

Twee groepen, één doel

Rupert is lid van de Actiegroep Behoud Oude Bieb Hengelo, de boekenactie wordt echter verzorgd door de werkgroep Culturele Prikacties Oude Bieb. Rupert: "Het zijn twee verschillende groepen, met elk een eigen taak, maar we werken samen aan hetzelfde doel."

Met de boekenactie vestigen de beide groepen weer enige aandacht op de oude Storkbieb aan de Vondelstraat. Rupert: "Wij willen dat het pand behouden blijft voor de Hengelose gemeenschap, het moet een plek blijven van cultuur. Veel mensen denken dat het een gelopen race is, maar wij zien nog altijd aanknopingspunten." En ze krijgen daarbij veel steun: Rupert zette samen met Hans de Gruil en Frans Mensink een inmiddels door 3.200 mensen getekende petitie online.

“Ons grootste bezwaar blijft natuurlijk overeind: hier horen geen woningen in. En dat vindt ook een aantal buren.”

Van Wijnen

De nieuwe eigenaar, projectontwikkelaar Van Wijnen, is van plan om acht appartementen in het pand te realiseren, met behoud van de monumentale uitstraling. Rupert daarover: "Wij hebben niks tegen Van Wijnen. Ze hebben goede gesprekken gevoerd met de buren en vrijwel alle bezwaren daar weg kunnen nemen. Maar ons grootste bezwaar blijft natuurlijk overeind: hier horen geen woningen in. En dat vindt ook een aantal buren."

Alleen direct omwonenden kunnen bezwaar maken tegen een omgevingsvergunning en Rupert en haar medestanders weten dat verschillende van hen dat van plan zijn. "We hopen dat Van Wijnen gevoelig is voor de argumenten dat het toch jammer is om er woningen van te maken en dat het gebouw een passender bestemming verdient." Voor de bezwaarprocedure hebben ze een team van juridische professionals in de arm genomen, die in de eerste week dat de vergunning ter inzage ligt, op zoek gaan naar zwakke plekken. "En dan hebben die buren nog vijf weken de tijd om daadwerkelijk bezwaar te maken. Daarbij krijgen ze ook ondersteuning van de Stichting Erfgoed Hengelo." Rupert verwacht dat de vergunning vlak voor de zomervakantie ter inzage gelegd zal worden.

IMG 7583 oude stork bieb donker kerst
Lees ook
Petitie 'Behoud oude bieb Hengelo al ruim 3.100 keer ondertekend

Goede culturele voorzieningen

Mocht de omgevingsvergunning ondanks alle bezwaren toch verleend worden, dan zal de actiegroep daar weer bezwaar tegen maken. Ze gaan tot het gaatje omdat ze behoud van de oude bieb als wezenlijk onderdeel van de geschiedenis van Hengelo belangrijker dan ooit vinden, gezien de bouwplannen in de binnenstad en daarmee de groei van het aantal centrumbewoners. Rupert: "Die groei is prachtig, maar bied deze nieuwe bewoners dan ook goede culturele voorzieningen. Daar kan die oude bieb toch mooi onderdeel van zijn? Die acht appartementen gaan ze echt niet missen en zonder cultuur is het maar een armzalige bedoeling."

Mocht het procedurele gevecht nergens toe leiden, dan hebben Rupert en co. nog meer ijzers in het vuur. Rupert: "Daar kan ik nog niet veel over vertellen. We willen in elk geval in gesprek met de nieuwe gemeenteraad en verwachten ook wel iets van BurgerBelangen, de winnaar van de verkiezingen. Zij hebben burgerparticipatie hoog in het vaandel staan."

Wethouder Luttikholt

Rupert beseft dat Van Wijnen in het uiterste geval afgekocht zal moeten worden. "In Hengelo zijn vaker grote projecten afgeblazen en monumenten behouden voor de gemeenschap. Kijk naar het oude plan voor Lange Wemen en naar de Waterstaatskerk." Misschien ligt er nog een taak voor de nieuwe PvdA-wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt, glimlacht Rupert: "Zij heeft eerder al toegegeven te hebben zitten slapen, toen de procedure voorbij kwam in de raad. Dan heeft ze nu als wethouder misschien de kans om het goede te doen. Wij rekenen op voortschrijdend inzicht."

Meer informatie over de actie ’Behoud de oude bieb voor iedereen’ is te vinden op Facebook: facebook.com/behoudoudebiebhengelo.

icon_main_info_white_glyph

Boekenmarkt

Nog even terug naar de boekenmarkt. Waar komt de lectuur vandaan? "Het gaat om gebruikte, maar goede boeken, die door de eigenaren weggegeven zijn. We hebben boeken voor volwassenen en voor kinderen, van boeiende non-fictie tot spannende thrillers. We doen dit omdat we lezen een groot cultureel goed vinden en omdat er veel tweedehands boeken op nieuwe lezers wachten. We hebben overigens ook dvd’s en zelfs videobanden te geef."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.