Verkeer
Stuur appje
Zoek

Directeur FBK Games: 'Bijna uitverkocht, ondanks de regen! Gewoon gaaf, toch?'

Duplantis fbk games hengelo 2022 FOTO FBK GAMES
Bij het polsstokhoogspringen was er één man die letterlijk en figuurlijk ver boven iedereen uit sprong: Armand Duplantis.
Beeld: FBK Games

Onder soms barre omstandigheden vonden zondagmiddag de FBK Games plaats. Waar er in het verleden meerdere Nederlandse toppers met de winst gingen strijken in Hengelo, duurde het dit keer tot het laatste onderdeel, de 400 meter horden voor vrouwen. Femke Bol, de gedoodverfde favoriete, won met veel vertoon van macht in een tijd van 53,94, een stadionrecord.

'Ik ben niet gewend aan rennen in de regen'

Femke Bol (22) liep haar eerste 400 meter horden van het seizoen en versloeg direct het complete veld met anderhalve seconde of meer. Vorig jaar pakte de Amersfoortse Olympisch brons, maar dat telt allemaal niet wanneer je aan de start staat van een wedstrijd, terwijl het waait en regent: “Ik ben niet zo gewend aan rennen in de regen. Dan train ik binnen of ik zit in Zuid-Afrika. Maar mijn coach zei vooraf: je bent goed, je weet dat je in vorm bent, dus doe gewoon je ding en dat heb ik gedaan.”

Hieronder haar reactie:

Nederlands record

Een andere Nederlandse die zichzelf overtrof was Jessica Schilder. Ze werd weliswaar ‘slechts’ vierde bij het kogelstoten, maar deed dat in een Nederlands record. Met 19,17 meter stootte ze ruim verder dan haar oude Nederlands record van 18,89 meter.

Ook bij het speerwerpen was het genieten geblazen. Wereldkampioen Anderson Peters uit Grenada zegevierde met een worp van 90,75 meter. Een unieke prestatie voor de man uit Grenada, want er was nog nooit verder dan 83,90 meter gegooid in Nederland. Bij het polsstokhoogspringen was er één man die letterlijk en figuurlijk ver boven iedereen uit sprong. Armand Duplantis sprong met 6,01 meter naar een beste jaarprestatie. De Nederlandse troef Rutger Koppelaar werd tweede met 5,70 meter.

Schippers en Visser

Dafne Schippers keerde na tien maanden afwezigheid weer terug in wedstrijdverband, maar ze kon nog geen vuist maken. Met een tijd van 11,40 werd Schippers vijfde op de 100 meter.

Ook Nadine Visser was nog niet zo snel als voor haar hamstringblessure. De hordenspecialiste werd zesde op de 100 meter horden. Voor de meeste deelnemers gelden de FBK Games als een mooie opmaat voor de WK, medio juli in het Amerikaanse Eugene. Dat geldt zeker ook voor haar. Visser (27) had wel gehoopt in Hengelo iets harder te lopen dan 12, 95. Ze was bijna een halve seconde langzamer dan winnares Britany Anderson uit Jamaica (12.51).

Hieronder de reactie van Visser, nadat ze net een klein half uur handtekeningen heeft staan uitdelen:

Liemarvin Bonevacia

Lieke Klaver wist net niet te winnen op de 400 meter. Met een tijd van 51,34 was ze nipt langzamer dan de Cubaanse Roxana Gómez: 51,18. Bij de mannen kon Liemarvin Bonevacia de verwachtingen niet helemaal waarmaken. De finalist van de Olympische Spelen in Tokio werd vierde in een tijd van 46,11. De Amerikaan Vernon Norwood won in een tijd van 45,28.

Tevreden directeur: 'Nu eerst even nagenieten'

FBK Games-directeur Hans Kloosterman is meer dan tevreden: "Op 200 zitplekken na is het hele stadion uitverkocht. De Nederlandse atleten doen prima mee op wereldniveau. Dat bepaalt hoe mensen hier naar toe komen. Die regen nemen ze op de koop toe."

Ook over de prestaties is hij tevreden: “Gezien het weer (er vielen tijdens de wedstrijden twee fikse buien en nét na de slotafstand (de 400 meter horden met Femke Bol) ging het langdurig regenen, red.) waren de prestaties prima. Met een speer die over de 90 meter gaat (Anderson Peters uit Grenada gooide hiermee verder dan er ooit in Nederland werd gegooid, red.) en de Duitse Malaika Mihambo, die bijna het 33 jaar oude stadionrecord (6,88, van de Oekraïense Larissa Berezhnaya, red.) verbrak bij het verspringen: 6,65 meter.”

Kloosterman verwacht pas tegen 10 uur vanavond met de beentje omhoog te kunnen. En dan direct alles terugkijken? “Nee, dat doe ik morgen of overmorgen pas. Eerst even nagenieten.”

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.