Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oldtimers ontmoeten waterstofwagens tijdens de Ronken en Vonken Rally

Hypermoderne wagens en motorvoertuigen die in 1980 al 'oud' waren rijden binnenkort samen door het Twentse landschap. Tijdens de Ronken en Vonken Rally wordt er gereden voor het goede doel in alles waarmee je op de hoofdweg mag. De toerrit staat in het teken van mobiliteit en de transitie die op dit vlak plaatsvindt. "We nemen voor lief dat hele wereld voor ons toegankelijk is."

Op zaterdag 2 juli wordt de Ronken en Vonken Rally gereden met als vertrekpunt: vliegveld Twenthe. De themarit wordt georganiseerd door Rotary Wheels en Wings, een samenwerking van vijf clubs uit Hengelo en Enschede. De vertrektijd is 10.00 in de ochtend. De opbrengsten vanuit inschrijfgelden, sponsoring en vrije giften gaan naar De Twentse Zorgcentra.

Mobiliteit

Tijdens de rit wordt er gereden door het Twentse landschap, waarbij de route nog een extra lading moet geven aan de tocht. "De thema van de rit is 'Ronken en Vonken'," vertelt de voorzitter van stichting Rotary Wheels and Wings: Jeroen van Vugt. "Ronken staat dan voor de oldtimers. Vonken staat voor de modernere auto's zoals elektrische auto's maar ook waterstofauto's. We rijden daarom bijvoorbeeld langs de Waterstof Hub in Almelo."

"We hopen de deelnemers wat mee te geven over de veranderingen binnen mobiliteit. We nemen het namelijk voor lief dat we overal zomaar kunnen komen. Daarnaast willen we een soort brug bouwen tussen het historische autorijden met de brandstofauto's en het autorijden van de toekomst"

Gezelligheid

Ondanks dat de 'Rally' in de naam een wedstrijd suggereert is er geen sprake van een competitie. "Als je een wedstrijd wilt organiseren op de openbare weg moet er van alles aan vooraf gaan en dat is niet het geval," legt van Vugt uit. De toerrit staat naast het goede doel voornamelijk in het teken van gezelligheid. Tijdens de rit wordt er voor eten en drinken gezorgd en naderhand staat er ook een borrel en barbecue in de planning.

Electrische auto
Elektrische auto's zijn één van de recentere ontwikkelingen van de mobiliteit.
Beeld:
icon_main_info_white_glyph

Bolpijl spel

Mensen die willen meerijden met deze benefietrally hoeven alleen een APK gekeurd motorvoertuig te hebben, een rijbewijs en ze moeten de inschrijfkosten betalen. Veel rijervaring is geen vereiste, hoewel er wél een kleine uitdaging klaarligt voor de deelnemers.

Tijdens de rit mag geen navigatiesysteem worden gebruikt of online navigatie. De route word gereden via het “bolletje-pijltje” systeem. Hoe dat eruit ziet kan gevonden worden op deze site.

Duofiets

Het geld dat de Ronken en Vonken Rally oplevert gaat naar de bewoners van De Twentse Zorgcentra. "Dit zijn mensen met een verstandelijke beperking en een verminderde mobiliteit," vertelt van Vugt. "Ze kunnen niet zonder begeleiding een stukje fietsen. Ze hebben hulp nodig van mensen die met hen willen fietsen op een duofiets. Ons doel is om zo'n de mensen van één of meerdere woongroepen te voorzien van zo'n fiets."

Duofiets
Met een duofiets kunnen de inwoners van de zorgcentra ook een stukje fietsen.
Beeld:
icon_main_info_white_glyph

Inzameling

Een vrijwillige gift voor de benefietrally kan gegeven worden op de site van de rally.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.