Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lito Wooding: 'We mikken met Retro Game Beurs niet alleen op verstokte gamer'

Eigenlijk zijn ze nooit echt weggeweest, maar nu zijn ze helemaal terug: de klassieke computerspelletjes zoals Pac-Man, Super Mario en Space Invaders. Te spelen op Commodores, Atari's en Nintendo's. Anno 2022 worden het retro games genoemd en Hengeloër Lito Wooding is helemaal thuis in dat speelgoed voor kleine én grote mensen. Dit najaar verzorgt hij een beurs over alles wat met dit onderwerp te maken heeft bij De Waarbeek en inmiddels heeft-ie al 85% van de standhouders weten te strikken.

Stoutste verwachtingen overtroffen

Bij 1Twente Vandaag vertelt Lito Wooding op dinsdag 28 juni over zijn plannen voor dit najaar: "Drie jaar geleden hield ik samen met m'n compagnon Saad Mellouk de eerste Retro Gaming Beurs in Hengelo en de opkomst overtrof onze stoutste verwachtingen. We rekenden op 300 mensen, maar er kwamen er 700. Gelukkig was die ruimte er in het zalencentrum van De Waarbeek, maar we moesten wel even alle zeilen bij zetten. Waar we nu alle stands binnen een maandje op 15% na gevuld hebben, deden we er drie jaar geleden een paar maanden over. Dat zegt wel iets over de populariteit van klassieke games én het feit dat de meeste standhouders graag terugkomen."

Na twee jaar waarin er geen beurzen gehouden konden worden, pakt het Hengelose duo nu de draad weer op: op zondag 30 oktober, weer bij De Waarbeek.

Game Shop Twente

Toen Game Shop Twente nog aan de B.P. Hofstedestraat in Hengelo gevestigd was, waren Lito (37) en Saad (32) er kind aan huis. Lito begon er als stagiair en werkte er daarna jaren. "We hebben elkaar hier leren kennen, er veel geleerd over games en een enorm netwerk opgebouwd. Nadat de shop naar Enschede verhuisde, is de relatie met de nieuwe eigenaar bekoeld. Inmiddels hebben we allebei banen op een heel ander vlak, maar de passie voor het gamen bleef."

“We rekenden op 300 mensen, maar er kwamen er 700. Gelukkig was die ruimte er, maar we moesten wel even alle zeilen bij zetten.”

Gaming Universe

De twee verzamelden de afgelopen jaren alles wat los en vast zat en bezochten daarmee talloze beurzen in binnen- en buitenland. Daar werd ook het zaadje geplant voor de beurzen in Hengelo. Wooding: "Dan waren we ergens in het westen van het land en dan vroegen andere Tukkers ons daar waarom we zoiets niet in Hengelo op poten konden zetten? Tja, waarom ook niet? We hebben onszelf ingeschreven bij de KvK als Gaming Universe en zijn naar Hengelo Promotie gegaan. Die wilden ons dolgraag helpen. Ze zagen het al helemaal voor zich: een nieuw event dat veel mensen van heinde en verre naar Hengelo zou doen trekken, haha."

Het werden er geen duizenden, zoals Hengelo Promotie misschien hoopte, maar het aantal van 700 was boven verwachting. En ook dit jaar zullen het weer vele honderden worden, denkt Wooding. "We mikken daarbij niet alleen op de verstokte gamer, maar ook op mensen die gewoon nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal is. Zij kunnen retro games uitproberen in een game-area of kijken naar anderen in actie."

Kinderen

Lito Wooding voedt zijn kinderen van 4 en 7 jaar uiteraard ook op met games van nu én vroeger: "Mario Kart is tijdloos. Dat vinden wij allemaal geweldig om te spelen. Maar mijn kinderen krijgen echt niet onbeperkt schermtijd. Wij geven ze wel mee dat buiten spelen ook belangrijk is."

"Met papa Lito is het ook allemaal goedgekomen", lacht ie. "Ik was vroeger een fanatiek gamer, maar de keren dat ik hele nachten heb doorgehaald, zijn te tellen op de vingers van één hand." Dat fanatisme voor het spelletje is nog wel zo sterk, dat de mannen van Gaming Universe nadenken over uitbreiding van hun vooralsnog bescheiden imperium. "We zijn nu vooral aan het investeren, maar we hebben zeker de ambitie om hier ons werk van te maken. Om te beginnen in Hengelo. We willen deze beurs graag twee of drie keer per jaar hier houden en op termijn ook misschien elders in het land, maar altijd met Hengelo als uitvalsbasis."

Hieronder een verslag door 1Twente van de beurs van 2019

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.