Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Verpaupering van Prins Bernhardplantsoen door rommel, glasscherven en peuken'

IMG 0858 rommel prinsbernardplantsoen wietzakje
ProHengelo heeft vragen gesteld over verpaupering van het Prins Bernhardplantsoen door rommel, glasscherven en peuken. Ook liggen er wietzakjes, veelal leeg of met restanten er nog in.
Beeld: 1Twente

ProHengelo heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over de verpaupering van het Prins Bernhardplantsoen. De laatste weken lijkt er sprake te zijn van een toename van rommel in het park.

Volle vuilnisbakken

Of dat inderdaad zo is, is onduidelijk. Normaal gesproken houdt de uitbater van Paviljoen De Ontmoeting het park ook zoveel mogelijk schoon en toezicht tijdens openingstijden. De horeca-ondernemer was de afgelopen weken echter met vakantie. Ook is gemeentelijk groenbedrijf Gildebor op meerdere werkdagen 's ochtends aanwezig om rommel en zwerfafval op te ruimen.

ProHengelo-fractievoorzitter Frank Peters constateert in ieder geval dat een combinatie van vakantie en geen toezicht vervelende gevolgen heeft voor het Prins Bernhardplantsoen. "Er ligt in de ochtend veel rondslingerend afval dat door bezoekers niet in de vuilnisbak wordt gegooid. Deze vuilnisbakken zijn vaak vol en dat maakt het allemaal lastiger."

IMG 0851 hangplek prinsbernardplantsoen picknickbanken
Bij een populaire hangplek liggen peuken, wietzakjes, ook zijn bierflesjes kapot geslagen op de objecten die er staan, waaronder het kunstwerk van Rinus Roelofs
Beeld: 1Twente

Rommel, glasscherven en peuken

Aanwijsborden van de kunstexpositie op de vijver zouden zijn vernield en doormidden zijn gebroken. "In de vijver van het plantsoen liggen tafels en stoelen van de ontmoeting, als het in dit tempo doorgaat dan ligt aan het eind van de vakantie alles in het water." Peters weet ook te melden dat ook buiten de vakanties overlast is in het park. "In de ochtend ligt de speeltuin vol met drugsafval, blikjes en andere rommel."

Van rommel blijkt inderdaad sprake te zijn. Zakjes met drugsafval worden echter niet aangetroffen in de speeltuin. Wanneer de redactie zelf een rondje maakt, worden wel zakjes met softdrugs aangetroffen bij de plek waar twee picknickbanken staan en waar door de kunstwerken van Rinus Roelofs het zicht wat minder is. Rondom en op de kunstwerken liggen overigens ook veel glasscherven van kapotgeslagen bierflesjes waar kinderen zich aan kunnen bezeren en ook in het kunstwerk zelf liggen scherven en kleine lege flesjes sterke drank.

IMG 0860 glasscherven prinsbernardplantsoen
Veel glasscherven rondom de objecten in het park
Beeld: 1Twente
IMG 0883 rommel prinsbernardplantsoen speeltuintje
Rommel / zwerfafval in de speeltuin
Beeld: 1Twente

Geschrokken

Peters is geschrokken van de situatie in het park. "Het Prins Bernhardplantsoen is een parel midden in onze steeds mooier wordende stad maar het lijkt er op alsof we strenger moeten zijn als we dit zo willen houden." Hij wil van het college weten of zij op de hoogte is van de verrommeling en vernielingen in het plantsoen en of zij bereid is om te kijken naar camerabewaking en verlichting om het vandalisme dat gaande is in het park tegen te gaan.

Rommel in het park lijkt zich te beperken tot het gedeelte aan de kant van de spoorlijn. Aan de achterkant van de vijver en rondom De Ontmoeting ziet het er netjes uit. Bij het horecabedrijf hangt overigens ook een bewakingscamera om toezicht te houden.

IMG 0881 rommel prinsbernardplantsoen peuken
Een deel van het Prins Bernhardplantsoen is bezaaid met sigarettenpeuken
Beeld: 1Twente

Losse stroomkabel

Langs het toegangspad naar het park vanaf De beursstraat staat een oude lantaarnpaal, waarvan de afdekplaat naar het elektrische gedeelte ontbrak. Ook hing er een stroomkabel uit. Nadat er melding was gedaan bij de gemeente is deze nog dezelfde dag afgesloten door een nieuwe afdekplaat en is de kabel weer keurig weggewerkt.

IMG 0847 prinsbernhardplantsoen oude paal met kabel
Op een paadje naar de ingang van het Prins Bernhardplantsoen (vanaf de Beursstraat) staat een oude lantaarnpaal waar een losse stroomkabel uithangt en zonder afdekplaat.
Beeld: 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Melden

Wie zwerfaval, kapotte straatverlichting of andere misstanden constateert in de openbare ruimte kan dat onder meer doen via de BuitenBeter-app, een applicatie voor smartphones waarmee je snel en makkelijk een melding bij de gemeente kan doorgeven. Dat kan ook via de Mijn Gemeente-app.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.