Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Laagdrempelige site Wijkracht Hengelo mikt op vrijwilligers nieuwe stijl

Wijkracht vrijwilligers hengelo 2022 FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo houdt vier dagen per week spreekuur op de tweede etage van de Hengelose bieb.
Beeld: Franklin Veldhuis/1Twente

Een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe website. Dat geldt voor wat tot gisteren nog Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo heette. Mensen die vrijwillig de handen uit de mouwen willen steken bij een Hengelose instelling kunnen zich vanaf 1 september melden bij Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo. Hetzelfde geldt voor de Hengelose organisaties. Ook zij kunnen aankloppen. Coördinator Marianne Jansen: "Een nieuwe website was hoognodig. Het werd steeds moeilijker om hem bij te houden."

Arbeidsmarkt

En dat laatste is van groot belang, want het wordt voor organisaties steeds lastiger om aan goede vrijwilligers te komen, vertelt Jansen: "Juist nu de arbeidsmarkt zo aantrekt, wordt dat probleem nijpender. Mensen stoppen met vrijwilligerswerk omdat ze betaald werk krijgen en voor nieuwe vacatures zijn, om diezelfde reden, steeds minder mensen beschikbaar. Dat wordt nog weer versterkt door de vergrijzing. Er is, bijvoorbeeld in de zorg, steeds meer behoefte aan onbetaalde krachten, maar die zijn er steeds minder."

Flexibele inzet

Vrijwilligers vormen volgens Jansen niet alleen een bindmiddel tussen mensen, organisaties, overheden en bedrijven, maar ze zijn ook van groot economisch belang: "Zonder vrijwilligers zou het sociale leven en zelfs de economie in elkaar storten. Omdat dat besef er is, mikken we ook steeds meer op een flexibele inzet van mensen. Zo kan heel veel werk tegenwoordig vanuit huis gedaan worden en is het ook mogelijk om je bij ons aan te melden voor kortdurende, afgebakende opdrachten."

“Mensen stoppen met vrijwilligerswerk omdat ze betaald werk krijgen en voor nieuwe vacatures zijn, om diezelfde reden, steeds minder mensen beschikbaar.”

Privacywet

Die flexibiliteit wordt ook van de site gevraagd. Hij moet laagdrempelig en functioneel zijn. Op de oude site stonden zo'n tweehonderd vacatures, op de nieuwe staan er nog maar honderd. Klopt Jansens verhaal dan wel? Ze lacht: "Dat heeft te maken met het feit dat alle vacatures opnieuw moeten worden ingevoerd. Vanwege de Privacywet mogen we ze niet één op één overzetten. Organisaties kunnen via de site een inlog aanvragen en dit heel gemakkelijk zelf doen."

Borne en Haaksbergen

De site laat zien dat Wijkracht ook ondersteuning biedt op het gebied van vrijwilligerswerk in de gemeenten Borne en Haaksbergen. Marianne Jansen: "In Borne was de gemeente tot voor kort verantwoordelijk voor de vrijwilligers, in Haaksbergen zijn Wijkracht en voorloper Scala al langer in beeld wat dit betreft. De vacaturebanken in Borne en Haaksbergen moeten nog wel gevuld worden. Hengelo neemt nu het voortouw en de andere plaatsen zullen snel volgen."

icon_main_info_white_glyph

Van Scala tot Wijkracht

Organisaties ondersteunen bij het vinden, verbinden en versterken van vrijwilligers: dat doet Wijkracht al jaren. Tegelijk worden vrijwilligers bijgepraat over de mogelijkheden, de kansen en de valkuilen van vrijwilligerswerk. Eerst onder de vlag van SCALA welzijn en sinds 2015 als Wijkracht. Nu, zeven jaar later, komt die naam ook terug in de naamgeving: Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo heet per 1 september 2022 Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo

Vacaturebank

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe website is uiteraard de vacaturebank. Organisaties plaatsen hier zelf hun vacatures en vrijwilligers kunnen eenvoudig zoeken en reageren op vacatures. Wijkracht Vrijwilligerswerk biedt verder graag advies, verstrekt informatie en helpt bij het vinden van een passende vrijwilliger of het schrijven van een vacaturetekst.

'We doen meer'

Naast de vacaturebank en de hulp die Wijkracht Vrijwilligerswerk biedt bij het vinden van vrijwilligers en het plaatsen van vacatures, biedt de organisatie informatie en advies, organiseren ze jaarlijks een vrijwilligersmarkt en worden de jaarlijkse vrijwilligersprijzen uitgereikt. De vrijwilligersmarkt is dit jaar op 6 oktober en wordt gehouden in Schouwburg Hengelo. Op alle werkdagen behalve vrijdag kan men tussen 9.00 en 14.00 terecht bij Wijkracht Vrijwilligerswerk Hengelo op de tweede etage van de Hengelose bieb.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.